A Capoeira Becenevek

Miért vagyok én Cabeludo? Miért nevezik egymást a capoeiristák ilyen furcsa neveken? Egyre többször találkozok ilyen kérdésekkel ráadásul olyan emberektől, akiknek legalább tucatnyi különböző nicknevük és egyéb megnevezésük van az interneten. Semmi gond. Elmagyarázom, türelmes vagyok. Elmagyarázom most írásban is, hogy szóban később kevesebbszer kelljen, hiszen egyre hiteltelenebb vagyok, minél többször mondom el ugyanazt. Lássuk hát:

A capoeira beceneveket portugálul apelidonak hívjuk és magyarul is így referálunk rájuk capoeirista körökben. Mi alapján kapja valaki a capoeira nevét? Ez lehet bármilyen jellemző. Lehet külső tulajdonság, belső tulajdonság vagy akár a játékstílusa a capoeirában. Az oktatója adja a capoeiristának az apelidot és bármilyen alapon is találja azt ki, a lényeg, hogy relevancia legyen a capoeirista és a neve között. Például nem adhatjuk valakinek az Onca (leopárd) nevet, csak mert a leopárdok jól néznek ki és az a név menő lenne. Kell hogy legyen kapcsolat, összefüggés a capoeirista és a neve között akkor is, ha az fordított, mint lentebb olvashatjuk majd.

Eredetileg, régebben az apelidokat arra használták, hogy félrevezessék a hatóságokat. A capoeiristák nem használhatták az igazi nevüket, hiszen a nevük alapján megtalálhatták  és letartóztathatták volna őket. A capoeiristák apelidokat használtak tehát és nem is tudták egymás igazi nevét. Ha valakit elfogtak és megpróbálták belőle kiszedni a többiek nevét, nem tudta nekik elmondani, hiszen nem is tudta. Ez egy remek stratégiának bizonyult. Gyakorta ironikus capoeira neveket adtak egymásnak. Például ha valaki nagyon alacsony volt, azt gigante-nak (óriás) nevezték, vagy aki nagyon csendes volt, azt cantornak (énekes). Ez nem a gúnyolódást szolgálta, hanem a rendőrök félrevezetését. Amikor elindultak felkeresni egy hírhedt capoeiristát, akiről annyit tudtak, hogy Gigante Branco (fehér óriás) a neve, nem is gondolták, hogy egy alacsony fekete fiút keresnek valójában.

A nagyon híres Mestre Bimba neve is egy érdekes eset, hiszen ő már születésekor megkapta ezt a becenevet, mint azt  már tudjuk. Ha valakinek már van egy beceneve, nagyon ritka, hogy elveszik tőle azt a becenevet, amit egész életében viselt és kap egy újat a capoeirában. Erre példa Mestre Bimba, akit már azelőtt Bimbának szólított a családja hogy, capoeirázni kezdett volna. Ilyen esetekben az oktató dönthet úgy, hogy ugyanazt a becenevet adja capoeira apelidonak is.

Érdekes, hogy már a capoeira betiltása előtt, a quilombókban is használtak apelidokat, beceneveket, de azok nem a félrevezetést szolgálták, hanem  afféle nome de guerra, tehát háborús névként szolgáltak. A háborús nevek terminológiájáról itt olvashattok részletesebben, ebbe mi nem akarunk mélyebben belemenni ezúttal.

Ez az a hagyomány tehát, amit a capoeiristák követnek, amikor nevet adnak egymásnak és azon szólítják edzőtársaikat a hétköznapokban. Ezért vannak ott ezek a furcsa, portugál szavak a facebook profiljainkon, ezért néz mindenki furcsán, amikor egymást szólítjuk az utca túloldaláról. Ezeket a hagyományokat követjük a mai gyakorlatban is. Dióhéjban ennyi lenne az apelidok eredete.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .