Capoeira Workshop Békéscsabán

Január első hétvégéjén (2018) összegyűltünk capoeirázni Békéscsabán. Képviseltette magát a Senzala, a CDO, a GCB és persze rengetegen jöttek el a Capoeira Hungriából.  A workshop a békéscsabai capoeira tizedik évfordulójának apropójából  került megrendezésre. Az első két edzést, szombaton Instrutor Cabeludo és Instrutor Movimento tartották. Ezt egy fergeteges hangulatú roda követte.

A vasárnapi tréningek Arquinho és Instrutor Cabeleira vezetésével zajlottak. Ezen a napon ünnepelhettük meg a Capoeira Hungria csoport fennállásának 8. évfordulóját is egy nagyszabású  rodával. Hamarosan jönnek a fotók és a videók a rendezvényről, ahogy az már megszokott.

Békéscsaba Capoeira Workshop

Kategória: Capoeira, Rendezvények | Címke: , , , , | Hozzászólás most!

Miért énekeljük, hogy Paraná ê?

Batalha do Avaí - Pedro Américo

A Capoeira filozófiájának és történetének – mely Brazíliáéval fonódik össze – nagy részét megtalálhatjuk a dalok sorai között elrejtve. Ezért is fontos megvizsgálnunk a capoeira dalokat, hiszen üzenetet hordoznak magukban.

Most az egyik legnépszerűbb dal, a Paraná ê történelmi hátterét segítünk egy kicsit jobban megismerni. A dal a Paraguay elleni háborúról szól, de miféle háború is volt ez?
Ezt a háborút a hármas szövetség háborújaként (Guerra da Tríplice Aliança) ismeri a történelem. 1864-tól 1870-ig tartott és Paraguay történelmének legszörnyűbb időszaka volt az Uruguay, Argentína és Brazília ellen vívott háború. Az ország lakosságának több mint hatvan, de bizonyos források szerint 75 százaléka halt meg a háború során, ezzel a modern idők legpusztítóbb háborújaként is beszélhetünk a Guerra da Tríplice Aliançaról. De hogy jönnek a képbe a brazil rabszolgák?

Brazília fehér vezetősége természetesen úgy vélte, hogy kár lenne a fehér emberek vérét folyatni a kegyetlen háborúban, ezért meghozták a törvényt, miszerint a rabszolgák, akik elmentek a háborúba és élve visszatértek, elnyerik a szabadságukat. Paraná és Mato Grosso voltak határosak Paraguay-al, így a rabszolgák Paraná államba mentek háborúzni. Bár a legtöbb katona ezekben az időkben már puskával harcolt, akkoriban a térségben sok összecsapás közelharcban dőlt el, így a capoeirában jártas rabszolgák közül sokan túlélték a háborút és hazafele tartva, a Paraná Folyó mentén a már felszabadult rabszolgák ezt énekelték:

Vou dizer à minha mulher, Paraná
Capoeira que venceu, Paraná… [Venceu a guerra]
Paraná ê, Paraná ê, Paraná.
Ela quis bater pé firme, Paraná [Ela = a guerra]
Isso não aconteceu, Paraná…

El fogom mondani a feleségemnek, Paraná
Hogy a capoeira győzött, Paraná [megnyerte a háborút]
Paraná ê, Paraná ê, Paraná.
Erősen akart rúgni, Paraná [A háború]
Ez nem történt meg, Paraná…

Bár ez a háború Paraguay számára szörnyű volt, a brazil rabszolgák történetében mégis mérföldkőnek számít. Sok dal megemlékezik róla a különféle rodákban a mai napig világszerte.

Kategória: Brazília, Zene | Címke: , , , , , , | Hozzászólás most!

Capoeira Hungria 2017

Közeledik az év vége, és mivel ilyenkor már mindenki elfoglalt, valószínűleg ezzel a bejegyzéssel búcsúzunk 2017-től és kívánunk kellemes ünnepeket mindenkinek, aki erre az oldalra téved.

Nehéz felsorolni, mi minden történt velünk idén, valószínűleg nem is fog sikerülni, de pár fontosabb momentumot mindenképpen érdemes lesz itt feleleveníteni. Az évet szokás szerint a csoport születésnapjának megünneplésével kezdtük. Ezt követték a farsangi Rodák és egyéb kisebb nagyobb bemutatók, majd Instrutor Movimento workshopja. Idén először került megrendezésre a Portugál Nyelv Napja a Debreceni Egyetemen, ahol bemutattuk a capoeira kultúráját, zenei világát, nyelvi összefüggéseit és magát a sportot is. A nyár folyamán számtalan helyen léptünk fel önállóan és gyakorta közös produkciókban is az Eastsiders Dance Crew-val, vagy éppen a Fever Dance csapattal.

Az év fénypontja mindig a Batizado, ami ezúttal Tiszaderzsen került megrendezésre. Vendégeink Formanda Pimenta és Mestre VT edzésein rengeteget tanulhattunk. A sikeres övcserék után nem sok idő maradt a pihenésre, hiszen a rendezvényeink sora koránt sem ért véget a nyárral.

2017 - Capoeira Hungria - Bodaszőlő, Minitábor

Bodaszőlői minitáborunk formabontó helyszínével és edzéseivel nagy sikert aratott és terveink között szerepel, hogy még visszatérünk a helyszínre 2018-ban, egy egészen más típusú tábor alkalmával, ahol a hangszereké lesz a főszerep. Az ősz folyamán két jelentősebb Workshopnak is otthont adott a csoportunk. Először Professor Gringo látogatott el hozzánk a Capoeira Nago csoportból. Ezen a rendezvényen sok-sok kiváló capoeiristával ismerkedhettünk meg, különböző csoportokból. A másik, Nyíregyházi szervezésű workshop vendégoktatója, Formanda Pimenta volt, szambát és capoeirát is tanított az érdeklődőknek. A telet a Halloweeni rodákkal kezdtük Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben és Debrecenben is.

A teljesség igénye nélkül összeállított lista végére érve még egy pillanatra visszatekintünk 2017-re, mielőtt a jövő felé fordulnánk. Az év folyamán két új instrutort avathatott a csoport és hárman kaptak monitori övfokozatot, ami mindig nagy öröm a köreinkben. A csoportok száma is gyarapodott a Békéscsabai csapattal, akikkel már régóta ápoljuk a kapcsolatot, de immár egy szervezethez is tartozunk. Debrecenben pedig elindult kezdő Szamba csapatunk, sokak nagy örömére.

Összességében sikeres, izgalmas és nehéz évünk volt, de rengeteget szórakoztunk, tanultunk közben és reméljük jövőre legalább ilyen eredményes idők jönnek. Már csak egy kis szilveszteri mulatság maradt hátra és nekivágunk 2018-nak. Kellemes Karácsonyt, csodás Új Évet kívánunk mindenkinek!

PS: bocsánat a rengeteg linkért. Ha mindenről képek és videó került volna az összefoglalóba, ez a bejegyzés végtelen hosszú lenne. 🙂

Kategória: Capoeira, Rendezvények | Címke: , , | 1 hozzászólás

A Maculele története

Mielőtt ezt a fordítást elolvasnátok, fel kell hívnom rá a figyelmet, hogy a Maculelének számtalan különböző legendája van, hiszen a szájhagyomány útján elterjedt történet mindenkihez máshogy jutott el napjainkra. Az alábbi csak egy a sok közül, ami éppolyan érdekes és tanulságos, mint a többi változat. A Maculelét, mint táncot, nálunk is tanulhatjátok, mindenkinek csak ajánlani tudom. (Cabeludo)

A Maculele története egy bátor fiatal fiúról szól, aki egy afrikai faluban élt. Bölcs volt és nagy tudású és nem hitt a háborúban.

Maculele MovimentoA hadvezér folyton kigúnyolta őt és többször is gyávasággal vádolta és megfenyegette, hogy kitiltja a faluból. Az egyik nap Maculele berúgott és egyedüli férfiként maradt a faluban, míg a többiek elmentek háborúba. Hirtelen egy ellenséges törzs támadt a falura. Nem volt idő segítséget hívni vagy elmenekülni, Maculele részegen megragadta ami a keze ügyébe esett, két botot, és azzal szállt szembe ötven késsel felfegyverzett harcossal.
Maculele egyedül tartotta fel az ellenfelet az egyoldalú küzdelemben. Maculele halálosan megsérült és megölték. Mikor az ellenfelei késüket belemártották, Maculele lelke készült elhagyni a testét. Ahogy Maculele kizuhant a fizikai öntudatból a lelki öntudatba, a két világ kapujában találta magát. Ogum, a harc istene meglátta őt a bejáratban, fizikálisan legyőzve, és csodálva Maculele bátorságát megszánta őt. Mielőtt Maculele átléphetett volna a kapun, belső szemeit kinyitotta és meglátta Ogumot.
Ekkor meghallotta a fizikai világ hívását. Belső szemeivel látta, ahogy Ogum felé nyúl és átad neki egy pár fém kést (lásd a machetés maculele játékot) mintegy szimbólumát Ogum jelenlétének és védelmének.
Maculele értük nyúlt, felfegyverezte magát a háború és a vas istenének szimbólumaival.

A fiatalember visszatért az életbe és egyfajta transzba esett tánccal, újra felvette a harcot ellenfeleivel. Egyiket a másik után mindet legyőzte, megmentve így a faluját, és népét a biztos pusztulástól.
Manapság Maculele tánca egy legenda és egy állandó tevékenység Különösen Largo da Bahiaban összejöveteleken, ugyanis ezt a Santo Amaro de Purificacao csoportjai vagy azok követői őrizték meg ( Salvador, Bahia, Brazília ), akik ezt megtisztulási szertartásokon használták.
Maculele tánca elterjedt Brazíliában és a capoeira részévé vált. Egy fiatalember bátorságát meséli el és az összes fiatalemberéét, akik természetes körülmények közt élnek az amazóniai dzsungelben.

Fordította: Monitor Cabeludo (Capoeira Hungria)

Forrás: ismeretlen

Kategória: Brazília, Capoeira | Címke: , | Hozzászólás most!

Berimbau Kvíz

Berimbau ritmusok

Páran már ismerhetitek ezt a flash játékot, amit hajdan azért készítettünk, hogy a Capoeiristák megismerhessék a Berimbau ritmusokat. Lehetőségeinkhez mérten dolgoztunk a játékon, ezért ne várjatok egy Xbox színvonalat, mindenesetre a célnak remélhetőleg megfelel.

IDE KATTINTVA mérhetitek fel a tudásotokat a ritmusok kapcsán. A játék új ablakban fog megnyílni, a Kongregate weboldalon. Flash és hangszóró, vagy fülhallgató szükséges hozzá.

Az elkövetkező időszakban minden héten új hír fog felkerülni weboldalunkra. Lesznek régi cikkek és tanulmányok a Capoeira Hungria régebbi hírei közül, információk a rendezvényeinkkel kapcsolatban, vagy éppen beszámolók  a capoeira élettel kapcsolatban. Tervezünk segítséget nyújtani a portugálul tanulóknak is, és mint láthatjátok, a zenét se tévesztjük szem elől.

Kategória: Zene | Címke: , , | Hozzászólás most!

X. Jubileumi Békéscsabai Capoeira Workshop

Békéscsabai Capoeira Workshop pólódizájn

Bár a békéscsabai capoeira csapat nemrég csatlakozott a Capoeira Hungriához, különböző csoportok szervezésében már lassan tíz éve lehet edzeni a Viharsarok központjában. Bár sok dolog változott azóta, de a lendület, a lelkesedés és a hangulat továbbra is ugyanúgy nagyszerű.  A békéscsabai capoeira élet kezdetének tizedik évfordulója alkalmából egy Workshopra gyűlünk össze, 2018 Január első hétvégéjén. Amennyiben szeretnétek részt venni a rendezvényen, jelezzétek nekünk email-ben és informálunk titeket a további részletekről. Az edzések és rodák mellett természetesen a bulizásra is lesz idő a hétvégén. Ezzel a rendezvénnyel kezdjük tehát az új évet, amely legalább olyan mozgalmasnak ígérkezik, mint az eddigiek.

Kategória: Capoeira, Rendezvények | Címke: , , | Hozzászólás most!

Hello Világ!

Elkezdtük az új weboldal feltöltését információkkal. Türelmeteket kérjük ezügyben. Mindent megteszünk, hogy mihamarabb minden fontos információ elérhető legyen erről az oldalról. Tanácsokat, ötleteket,véleményeket szívesen olvasunk, továbbá, ha a csoporttal kapcsolatban lenne bármi kérdésetek, nyugodtan írjatok nekünk a további emailcímen:

capoeirahungria.info@gmail.com

Címke: , , , , | 2 hozzászólás