A Napok Portugálul

A hét napjai portugálul viszonylag egyszerűen megtanulhatóak. Hiszen csak hét kifejezés. A logikája a dolognak az, hogy a nyelvi gondolkozásukban a hét vasárnappal kezdődik és nem hétfővel. A munkanapok pedig ugyanúgy vannak mint nálunk. Ezért ha munkaügyileg nem is, de kifejezések szerint a hétfő a második nap. Lássuk tehát a napokat:

Domingo – Vasárnap

Segunda-feira – Hétfő

Terça-feira – Kedd

Quarta-feira – Szerda

Quinta-feira – Csütörtök

Sexta-feira – Péntek

Sábado – Szombat

A Domingo szót mindig Placido Domingoról a nyugodt vasárnapról (igen, az énekesről) idézem fel. Hétfő a segunda, mint második, a többiek ugyanúgy a sorszámnevek alapján jönnek a számra egészen péntekig. A Sabado pedig a fél vilgon sábec, szabbat, szombat és hasonlóan rímelő szavakkal van megnevezve, ezért nincs vele gond. Ilyen egyszerű. Sőt, ha lehet még tovább egyszerűsítik a brazilok és csak annyit mondanak a szerdára például, hogy quarta.

Hogy miért a segunda (második) a hétfő azt a Húsvét ünnepére kellene visszavezetnünk, de elég annyit tudnunk, hogy onnan ered a vasárnappal kezdés hagyománya. Nézzünk pár egyéb napot, amit talán érdemes megjegyezni. Ezeket már nagy betűvel illik írni:

Dia de Ano Novo – Január 1 / Újév napja

Dia de São Sebastião – Január 20 / Szent Sebestyén napja

Carnaval – Többnapos Karnevál. Mozgóőnnep, az első napja 47 nappal húsvét előtt van

Quarta-feira de cinzas – Hamvazószerda

Sexta-Feira Santa – Nagypéntek

Páscoa – Húsvét

Dia de Tiradentes – Április 21 / Joaquim José da Silva Xavier ünnepe Brazíliában

Descobrimento do Brasil – Április 22 / Brazília felfedezésének évfordulója (Cabral)

Dia da Liberdade – Április 25 / A szabadság ünnepe Portugáliában

Dia do Trabalhador – Május 1 / A Munka Ünnepe

Corpo de Deus / Corpus Christi – Úrnapja

Dia de Portugal – Június 10 / Portugália napja / O Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas

Dia dos Namorados – Június 12 / A szerelmesek napja

Dia da Revolução Constitucionalista – Július 9 / Forradalmi évforduló Brazíliában

Dia do Amigo e Internacional da Amizade – Július 20 / A barátság napja

Aniversário de João Pessoa – Augusztus 5  / João Pessoa város alapításának évfordulója

Dia dos Pais – Augusztus 12. / Apák napja

Assunção de Nossa Senhora – Augusztus 15 / Nagyboldogasszony

Dia da Independência do Brasil – Szeptember 7 / A brazil függetlenség napja

Dia das Crianças – Október 12 / Gyereknap Brazíliában

Dia do Professor – Október 15 / Pedagógusnap

Dia de Todos os Santos – November 1 / Mindenszentek

Dia de Finados / Dia dos Mortos – November 2 / Halottak napja

Proclamação da República – November 15 / A Brazil Köztársaság ünnepe

Dia Nacional da Consciência Negra – November 20 / Fekete tudatosság napja

Dia da Imaculada Conceição – December 8 / A szeplőtelen fogantatás ünnepe

Véspera de Natal – December 24 / Szenteste

Natal – December 25 / Karácsony

Ezt a fenti listát a teljesség igénye nélkül írtam. A java brazil vagy vallási ünnep, de néhányat csak portugáliában tartanak. Azokhoz odaírtam, hogy portugál ünnepről van szó. Brazíliában ezeken kívül még rengeteg kisebb nagyobb ünnep és festa van. Iemanja napja például, vagy a szentek ünnepei, de képtelenség lenne mindent felsorolni. Reméljük, hogy idővel az összes nagyobb ünnepről írunk majd az oldalon.

Portugál napok

 

És az egész végére az elengedhetetlen gyerekdal a kiejtést segítendő a hét napjairól. Nem feledkeztem meg róla.

Kategória: Portugál | Címke: , , , , , , | Hozzászólás most!

Capoeira vs Walking Dead

corpo seco

Zombi apokalipszis és emberevő oszló hullák. Vajon mire mennénk ellenük a capoeira tudásunkkal? Gondolom senki sem gondolt még bele, hogy vajon egy jó meia lua de compasso mennyire lenne hatásos egy élőholt ellen. Nekem átfutott az agyamon, amikor a corpo seco legendájáról írtunk pár hónapja.

Majdnem egy évtizeddel ezelőtt a Goblin Films Ltd. Készített egy zomedyt. (Igen, a zombie és a comedy szó keveredése a dolog) A cím, hasonlóan egy régi Stephen King történethez, Graveyard Shift. A film csodás, már ha nem vesszük komolyan. A zombi statiszták egyike, nevezetesen Rod Penn, capoeirista, előállt az ötlettel, hogy ha már úgyis adottak a lehetőségek, készüljön egy pár perces kisfilm, amiben capoeiristák harcolnak zombikkal. És elkészült a ‘Norwich Capoeira vs The Undead’ című műremek. A nagyjából hat perces akció-horror-vígjáték egyszerű sztorit hoz. “Vágjuk le az utat a temetőn keresztül!” A film angolul van, de mivel összesen nem beszélnek benne öt mondatot, ezért nem kell megijedni tőle.

Tovább mesélni erről a kis gyöngyszemről már spoiler lenne, de megsúgom, a három capoeiristának egyhamar meggyűlik a baja a zombik hordájával. Tegyük meg tétjeinket! Vajon hányan ússzák meg a háromból a véres összecsapást? És most ideje megnézni a filmecskét. Jó szórakozást!

Kategória: Film | Címke: , , , , , | Hozzászólás most!

Negyeddöntők – Foci VB 2018

Lassan a végéhez ér az első negyeddöntő a Világbajnokságon. Lassan azok is figyelni kezdenek, akik eddig nem néztek focit. Uruguay ezekben a percekben esik ki Franciaországgal szemben, este nyolctól pedig eldől, hogy a győztes Franciák ellenfele a Brazil válogatott lesz, vagy pedig Belgium. Mindenképpen hatalmas teljesítmény, hogy idág jutottak a csapatok. Itt már tényleg a legjobbak mérkőznek. Holnap délután a Svédek Angliával csapnak össze, Oroszország, a házigazda pedig Horvátországgal mérkőzik. Ezek a csapatok maradtak bent. Ma eldől, hogy tovább szurkolhatunk-e a Brazil válogatottnak. Amennyiben nyernek, tizedikén, kedden, este nyolctól játszanak majd a döntőbe jutásért. Hajrá!

Kategória: Brazília, Sport | Címke: | Hozzászólás most!

Capoeira Hungria Batizado – 2018

Capoeira Hungria Batizado - 2018

Egy capoeira csoport számára nincs fontosabb rendezvény, mint a Batizado. A Batizado magyarul mondva keresztelő. Amikor a capoeirista megkapja az első övét, amikortól kezdve már hivatalosan is a csapat tagja, igazából capoeirista, az a batizado. Ezen alkalomtól már capoeira neve, apelidoja van, amit bár hamarabb megkapott, de itt, egy első övvel keresztelik meg rá. Nagyjából ez a batizado. Akinek már volt, utána az a Troca de Cordas nevű hasonló ceremóniát ünnepli ezen az alkalmon, ami övcserét jelent. Amikor elérte a capoeirista a legmagasabb tanulói fokozatot, onnantól Formatura az övcseréje neve, ami az oktatói övek megszerzésére vonatkozik. Az öv, a corda színe a Batizado után zöld (corda verde). Ez az első övfokozatunk. Az instrutori övek és a fölöttük levők már fonottak, azoknak a neve nem corda, hanem cordão. Övrendszerünk részleteire majd egy későbbi cikkben térünk ki. Jelenlegi cikkünkben a Batizadot szeretnénk beharangozni.

Július 18-tól 22-ig lesz a csodás rendezvény, a tavalyról már ismert Tiszaderzsen. A kedves falu kedves vezetősége és lakói nagyszerű vendéglátóink voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy idén még egyszer, talán nem utoljára, oda szervezzük az eseményt. A batizado díja hála az Offline projektnek, rendkívül alacsony. A vendégeknek a 4 napon való részvétel 5000 forint, a projektben résztvevőknek csupán 2000 forint. De lássuk, mi is lesz a program?

Július 18. Szerda

14.00-tól Érkezés a Tiszaderzsi Általános Iskolába

15.00 – 16.30 Megbeszélés

17.00 – 19.00 Nyitó Roda

19.00 – Nyitó Buli

Július 19. Csütörtök

Szabadprogram

11.00 – 13.00 Offline workshop

16.00 – 18.00 Kezdő edzés és Haladó Edzés Mestre VT-vel és Formanda Pimenta-val

18.00 – 19.00 Roda

Július 20. Péntek

10.00 – 12.00 Vízi Roda / Szamba a strandon

14.00 – 16.00 Kezdő edzés és Haladó Edzés Mestre VT-vel és Professor Gringoval

16.30 – 18.00 Szamba, Maculele, stb kurzus Formanda Pimentával

18.00 – 20.00 Roda (Angola – Regional – Maculele – Samba)

Július 21. Szombat

9.30 – 11.00 Edzés Professor Gringoval

11.30 – 14.30 Strand

15.00 – 19.00 Batizado és Övcserék

20.00 – Zárómulatság

Július 22. Vasárnap

Szabadprogram és távozás

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Látható, hogy rengeteg edzésünk lesz, és sok kikapcsolódás is. Sajnos, mivel árainkat a lehetőség szerinti minimumra csökkentettük, azoknak is teljes árat kell befizetniük, akik csak egy-két napon tudnak megjelenni. Lesz lehetőség szállásra az általános iskola épületében, de a csoport fele sátrakban fog aludni az udvaron. Minden este lesz tűzrakás, főzünk amennyit tudunk, amikor tudunk és sütögetünk is esténként. Nézzük meghívott oktatóink listáját:

Formanda Pimenta – Grupo Capoeira Brasil

Aki még nem ismeri, annak meg kell ismernie. Egy energiabomba rengeteg tudással, rengeteg szeretettel. Szamba oktató, capoeira oktató és sokkal több. A Brazil kultúra magyarországi úttörője. Rengeteget lehetne írni az eredményeiről, de inkább csak belinkelem az oldalát. Aki találkozik vele a Batizadon, az onnantól úgyis nyomon fogja követni a pályáját, ez biztos. Formanda Pimenta

Mestre VT – ACDP

Legmagasabb fokozatú  vendégünk csak azért került a felsorolás második helyére, mert a hölgyeké az elsőbbség. A magyarországi ACDP csoport vezetője sokszor járt már nálunk, remekül ismeri a csoportunkat és mi is számos rendezvényén vettünk már részt. Mestre VT nem csak a capoeirában kiváló, de a brazil jiu jitsuban is a világ élvonalában van. Ezen az oldalon olvashattok többet róla. Nagy szeretettel várjuk idén is.

Mestre VT

Professor Gringo – Capoeira Nago

Tavaly ugyan volt egy workshopja a Capoeira Hungria szervezésében, de úgy gondoljuk az a rövid idő nekünk is kevés volt vele és reméljük, neki se volt még elég hazánkból. Londonból látogat el hozzánk és nagyon büszkék vagyunk, hogy vendégül láthatjuk. Freerunner, capoeirista, kaszkadőr. Nehéz lenne felsorolni mennyi területen kamatoztatja a tehetségét. Biztos vagyok benne, hogy youtuberól mindenki ismeri már.

És most a legfontosabb részhez értem. Szeretnék MINDENKIT meghívni a rendezvényünkre, aki szeretne velünk capoeirázni. A rendezvény facebook linkjét ITT TALÁLJÁTOK.

Be fogunk számolni a batizadonk eseményeiről és igyekszünk minél több videót, fényképet készíteni majd. Nyugodtan jelezzetek, ha jönni szeretnétek, facebookon, vagy emailben. De akkor se sértődünk meg, ha csak úgy beállítotok a rendezvényre. Mindenkit szívesen látunk és szeretettel várunk! Axé!

Kategória: Capoeira, Rendezvények | Címke: , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Ladányi-Turóczy Csilla Brazil Népmese Fordításai

A most következő meséket nem mi fordítottuk, hanem Ladányi-Turóczy Csilla, de helyet kapnak a tárházunkban, elő lehet kapni őket, ha valakinek este mesélni támadna kedve. Valamivel rövidebbek, mint az eddigiek, de jópár van belőlük. Forrás: Palimpszeszt 24. szám

A pap és a kisfiú

Volt egyszer egy pap, aki egy nap a pusztaságban vándorolva nagyon megszomjazott. Meglátott egy kunyhót, odament és bekiáltott:

– Van itt valaki?

A kunyhóból kisfiú jött ki. A pap leült egy kőre és megkérdezte:

– Van valami innivaló, amivel meg tudnál kínálni, fiam?

A fiúcska bement a kunyhóba és egy limonádéval teli tökhéjat hozott ki. A pap jót húzott belőle, megtörölte a száját, majd kiitta az egészet.

– Van még belőle? – kérdezte.

A kisfiú újra bement és hozott még egy adagot. A pap furcsállotta a dolgot, de nem szólt semmit, csak szépen felhajtotta az italt. Utána azonban így szólt a fiúhoz:

– Mondd csak, nem fog haragudni anyád, hogy ennyi limonádét adtál?

– Miért haragudna – felelte a fiú -, ebből ő már a döglött csótány miatt nem akart inni.

A pap erre felugrott és a földhöz vágta a tökhéjat, mely ezer darabra tört:

– Te, ördögfajzat, miért nem mondtad ezt előbb?

– Na, most aztán tényleg jól elnadrágolnak majd – pityeredett el a kisfiú -, az atya eltörte a nagyi bilijét!

A repedt vödör

Volt egyszer egy rúdon függő vödör. A rúd másik végén a testvére lógott és mind a ketten vízszállításra szolgáltak. Uruk, a vízhordó rabszolga, mindennap lement a forráshoz, megtöltötte a vödröket, és lassan felmászott velük a hegyre, ahol gazdája lakott.

A vödör azonban, melyről mesénk szól, egy nap megrepedt és attól fogva a forrástól a házig lassan-lassan csordogált belőle a víz. Nagyon szégyellte magát, de nem tehetett semmit. Így ment ez napról napra. Ura, a vízhordó rabszolga aztán észrevette, hogy a vödör mennyire szomorú, és így szólt hozzá:

– Kedves vödröm, mi bajod?

– Jaj, édes gazdám, nem szolgállak én téged olyan jól, mint szeretném. Megrepedt az oldalam, és míg a forrástól a házig érünk, csak csorog, csorog belőlem a víz. Bezzeg testvérem, a tökéletes vödör, minden csepp vizet megtart magában!

– Egyet se búsulj, szolgám – felelte a vízhordó -, csak nézd meg alaposan az utat, mikor felfelé tartunk.

A repedt vödör így is tett. Azon az oldalon, ahol ő csorgatta a vizet, gyönyörű virágok nyíltak, míg a tökéletes vödör oldalán pusztaság volt. Fent a háznál így szólt hozzá a gazdája:

– Még mindig szomorú vagy, kis vödör? Láthatod, hogy nagy szolgálatot teszel nekem repedten is, hiszen, amíg felfelé jövünk, mindennap megöntözöd a virágokat, melyek uram gyönyörűségére szolgálnak.

A repedt vödör attól fogva nem szomorkodott.

Az arany fülbevalós kislány

Volt egyszer egy kislány, akivel nagyon szigorúan bánt az édesanyja. Egyetlen ajándékot adott neki életében, egy pár arany fülbevalót. A kislány mindennap elment a kútra vízért és ilyenkor levetette és a kút kávájára rakta a fülbevalót, nehogy az beleessen a vízbe. Mikor megtöltötte a vödröt, újra feltette a fülbevalóját és hazament.

Egy nap azonban a kútkáván felejtette a függőket és ezt csak akkor vette észre, mikor már majdnem hazaért. Rohant vissza, hogy megkeresse, de már késő este volt, és helyette egy zsákos embert talált ott: az megragadta a kislányt, és így szólt hozzá:

– Beteszlek ebbe a zsákba, és ahányszor rád ütök a botommal, ezt a dalt kell énekelned:

Éneklő zsákocska vagyok,
ha reám ütnek, dalolok.

Ha nem énekelsz, nem kapsz enni.

Szegény kislány mit tehetett volna, meglapult a zsákban, és ahányszor az ember ráütött, elénekelte a kis dalt:

Éneklő zsákocska vagyok,
ha reám ütnek, dalolok.

A gonosz ember házról házra járt és ezzel a mutatvánnyal szórakoztatta a falusiakat, akik egy-két garassal vagy néhány falat kenyérrel jutalmazták. A kislány bent a zsákban egyre gyengébb és betegebb lett, mert ugyan soha nem tagadta meg az éneklést, az ember nagyon keveset adott neki enni.

Úgy esett, hogy egy nap az ember éppen a kislány anyjának házába tévedt. Mikor eljött az éneklés ideje, a lány, aki felismerte nővérei hangját, így dalolt:

Éneklő zsákocska vagyok,
fülönfüggőkért pusztulok.

Amint meghallották ezt a nővérei, tüstént rájöttek, hogy elveszett húguk bújik meg a zsákban. Eldöntötték tehát, hogy ott marasztalják és alaposan leitatják az embert. Mikor végre elaludt, kivették a zsákból gyenge testvérüket, és helyébe trágyát tettek.

Másnap az ember fogta a zsákját, hálálkodva elköszönt a családtól és a következő házba bekopogva megint csak ráütött a zsákra, hogy azt éneklésre bírja. A zsák azonban néma maradt. A háziak kikergették a csalót az utcára, az meg, ahogy a falu szélére ért, kibontotta a zsákot és belenyúlt, hogy alaposan elverje a kislányt. De könyékig trágyás lett csupán.

A két púpos sógor

Volt egyszer, hol nem volt, két púpos sógor, az egyik gazdag, a másik szegény. A faluban mindenki csúfolta a szegényt, de a gazdagot soha meg nem szólták, mintha észre sem vették volna a púpját,. A szegény púpos nagy nyomorúságban élt. Vadász volt, s egy nap, mikor az erdőben semmit nem sikerült elejtenie, nem érezvén kedvet a hazatérésre, úgy döntött, a sűrűben készít szállást magának. Majdnem elaludt már, mikor hallja, hogy messziről egy dal hangzik fel, mintha egyszerre sokan énekelnének. Elindult a hang irányába, ment, mendegélt, s mikor már igen messzire ért, egy tisztást vett észre, amelyet beragyogott a holdfény. A tisztáson körtáncot járt egy csomó különös teremtmény, mindnek drágakőből volt a ruhája, s ettől úgy fénylettek, hogy a kis púposnak belekáprázott a szeme. A teremtmények egymás kezét fogva énekeltek, de mindig csak ugyanazt a két verssort:

Hétfő és kedd, jön s elmegyen,
hétfő és kedd, jön s elmegyen.

A szegény púpos reszketett a félelemtől, s jól elbújt, nehogy észrevegyék. Hosszú órákig hallgatta az éneklést, s mikor már sokkal nyugodtabb volt és a félelme is elpárolgott, egyszer csak így rögtönzött új szöveget a dallamnak:

Hétfő és kedd, jön s elmegyen,
szerda, csütörtök, kedvesem.

Nagy csönd lett erre, s a különös teremtmények nyomban szétszéledtek, hogy megkeressék azt, aki szólni merészelt. Tüstént meg is találták és a tisztás közepére vitték, ahol egy ősz öregember így szólt hozzá:

– Te voltál, aki a dal új sorát énekelted?

– Én voltam hát – felelte a púpos.

– El akarod-e adni ezt a sort?

– Eladnám szívesen, de inkább csak ajándékba, mert igencsak megtetszett a ti szép körtáncotok.

Az öregembernek kedvére volt a púpos felelete és a körben álló teremtmények is nevettek mind.

– Jól van hát – mondta az öreg -, jótett helyében jót várj. A verssorért cserébe megszabadítalak a púpodtól és a népem ad neked egy új zsákot!

Az öreg rátette a kezét a púpra, amely mindjárt el is tűnt. A többiek pedig adtak a volt púposnak egy zsákot és meghagyták neki, hogy csak akkor nyissa ki, ha már kivilágosodott. A vadász hálálkodva útra kelt, s ahogy felkelt a nap, kinyitotta a zsákot: teli volt az mindenféle kinccsel: arannyal, ezüsttel, drágakővel.

Másnap új házat vett magának, teli szép bútorokkal, új öltözet ruhát vásárolt, magára öltötte és elment a templomba, mert éppen vasárnap volt. Ott aztán összetalálkozott szintén púpos gazdag rokonával. Az persze majdnem hanyatt esett, mikor meglátta, mennyire megváltozott a sógora. Még jobban ámult, mikor megtudta, hogy a sógor nem csak a púpjától szabadult meg, hanem szegényből dúsgazdaggá is lett egyetlen éjszaka alatt. A vadász persze rendre elmesélte neki, miként történt vele ez a csoda.

A gazdag sógor akkor eldöntötte, hogy még több pénzt szerez és a púpjától is egyszer s mindenkorra megszabadul. Várt néhány napot, aztán bevetette magát a sűrűbe. Meghallotta ő is az éneklést, megtalálta a különös teremtményeket, akik egyre ugyanazt hajtogatták:

Hétfő és kedd, jön s elmegyen,
szerda, csütörtök, kedvesem.

A gazdag nem tudott uralkodni magán. Mindjárt így üvöltött bele az énekbe:

Péntek, szombat, vasárnap
egyedem-begyedem.

Mindenki elnémult. A különös teremtmények mindjárt rávetették magukat a gazdag púposra és a tisztás közepére cipelték, ahol az ősz öreg már várta. Mindjárt magából kikelve kiáltott rá:

– Ki mondta, hogy beleüsd az orrod abba, amihez semmi közöd, ostoba púpos? Nem tudod, hogy elvarázsolt ember nem akar tudni sem péntekről, mikor a Magasságos fia halt meg, sem szombatról, mikor a bűn fia pusztult el, sem vasárnapról, mikor feltámadott, aki soha meg nem hal? Nem tudtad? Akkor most megtudod! És, hogy el ne felejtsd soha, vidd magaddal ezt a púpot is, amit itt hagyott valaki és takarodj a szemem elől, míg kárt nem teszek benned!

Az öreg rátette a kezét a gazdag mellkasára, és azon nyomban megjelent rajta a púp, amit a vadász hagyott ott. Aztán alaposan megkergették a kapzsit, aki élete hátralévő részében két púppal élt, egyiket a hátán, másikat a mellén hordta, emlékeztetésül, hogy ne legyen olyan nagyravágyó.

A kisfiú, a szamár és a kutya

A kisfiú egy nap szamarával és kedvenc kutyájával fáért ment az erdőre. Mikor a sűrű közepére ért, összeszedett egy csomó tűzifát, ránézett a szamárra és így kiáltott:

– Ráteszem ezt a rakás tűzifát ennek a szamárnak a hátára!

A csacsi akkor visszanézett rá és így válaszolt:

– Persze, hogy nem te fogod vinni.

A kisfiú nagyon elcsodálkozott, hogy a szamár megszólalt, mindjárt futásnak is eredt, hogy számot adjon az apjának erről a csodáról. Alig kapott levegőt, mire hazaért, de azért így szólt:

– Apám, épp tűzifát szedtem az erdőben és mikor összegyűjtöttem egy rakományra valót, s azt mondtam, hogy fel fogom tenni a szamár hátára, erre az rámnézett és így szólt:

– Persze, hogy nem te fogod vinni.

Az apa végigmérte fiát és bizalmatlanul ezt mondta neki:

– Most már hazudozol is, fiam? Ki látott ilyen ostobaságot, az állatok nem tudnak beszélni!

Ebben a pillanatban a kutya, aki a fiúval együtt jött haza az erdőből, gazdája védelmére kelt:

– Igazat beszél, én is ott voltam és láttam mindent.

Szegény paraszt nagyon megijedt, mert azt hitte, hogy a kutyát megszállta az ördög, fogta a fejszéjét, és felemelte, hogy lesújtson vele.

Akkor azonban még különösebb dolog történt. A fejsze remegni kezdett a kezében és reszketegen így szólt:

– Gazdám, vigyázz, még megharap ez a kutya!

A leveles állat

Ráunt a párduc arra, hogy a róka állandóan becsapja és elhatározta, hogy odacsalja az odújához. Elhíresztelte, hogy meghalt és lefeküdt a barlangja közepén, halottnak tettetve magát.

Minden erdei állat odajött, hogy megnézze a tetemet és örvendezzék. A róka is eljött, de bizalmatlanul csak messziről tekintgetett a tetem irányába. A többi állat háta mögül kiáltott:

– A nagyanyám, mikor meghalt, háromszor tüsszentett. A tüsszentés a halál igazi jele!

A párduc, hogy megmutassa, mennyire igazán meghalt, háromszor tüsszentett. A róka hahotázva futott el.

A párduc akkor, mérgében úgy határozott, hogy akkor fogja elkapni a rókát, mikor az inni megy. Szárazság volt abban az évben és csak egyetlen kis tó maradt, ahová inni járhattak az állatok. A párduc letelepedett a tó közelében és várta, hogy megjelenjék gyűlölt ellensége. A róka még soha nem volt ilyen szomjas. Három napig bírta, aztán eldöntötte, hogy valami cselhez folyamodik, hogy inni tudjon. Talált egy méhkast, kilyukasztotta és egész testét bekente mézzel. Aztán belehempergőzött az avarba, a levelek a bundájára tapadtak és egészen befedték. Akkor azonnal odament a tóhoz.

A párduc alaposan megnézte, s így szólt hozzá:

– Micsoda szerzet vagy te, soha még nem láttam ilyet?

– A leveles állat vagyok – felelte a róka.

– Akkor ihatsz.

A róka erre belemászott a vízbe és nagy élvezettel szürcsölni kezdte. A párduc csak nézte-nézte, bizalmatlanul, milyen sokat iszik ez a furcsa állat, mint aki napok óta nem jutott vízhez. Így szólt hozzá: –

– Mennyit iszol, leveles állat!

Közben azonban a víz megpuhította a mézet és a levelek elkezdtek leválni a róka testéről. Mikor a ravaszdi már eleget ivott, az utolsó levél is lejött róla, és a párduc végre felismerte ellenségét. Azonnal rávetette magát, de a róka gyorsabb volt, és kicsúszott a karmai közül.

Raposa e onsa

Kategória: Brazil Népmesék | Címke: , , , , | Hozzászólás most!