A brazil folklór különös lényei

Ahogy a neve is mutatja, egy német nőre emlékeztető szőke, meztelen szellemalak vagy tündér. Fernando de Noronha egy kis  szigetcsoport. Ezen a tájon terjedt el a legenda erről a nőről, aki a halászoknak, utazóknak jelenik meg, és miután elcsábítja őket, szőrnyű csontvázzá változik, őrületet hozva az elbűvölt férfiakra. Más mesék szerint színes fények formájában üldözi áldozatait. A legenda szerint a Pico nevű magas sziklacsúcs tetején él.

Ezek a lények, a halottak ittmaradt lelkei, az állatok védelmezői. A tupi indiánok meséiből öröklődött a hiedelem a brazil folklórba. Bár félnek tőlük, mégsem tartják őket gonosznak. Az erdők lényeit védik a vadászoktól, segítenek nekik elmenekülni. Bármilyen formát ölthetnek, de a legjellemzőbb egy szarvas, lángoló szemekkel, kereszttel a homlokán.

Besta-feraKentaur szerű lény. A patái hangjától mindenkit elönt a rémület. Amerre jár, állatok követik. A legenda szerint nem túl veszélyes az emberekre, de olyan rémísztő, hogy aki meglátja az arcát, az napokra megőrül. 
Más elmondások szerint ő maga az ördög, aki teleholdkor tör elő a pokolból és az embereket megjelöli a bestia jelével, akik később a pokolra jutnak.

bernuncaEgy olyan mumus, aki mindent felfal. Ettől a szörnyetegtől a rossz gyerekeknek kell tartania.

boitataEgy hatalmas kígyó, bikaszarvakkal, lángoló szemekkel. Mások szerint egy lángoló óriáskígyó, aminek ha a szemébe nézel megvakulsz.  Egyéb nevei: Fulôzinha, Baitatá, Batatá, Bitatá, Batatão, Biatatá

boiunaAzonos a Cobra-grandé-vel. Ez a hatalmas, fekete kígyó az Amazonaszon halászókat tartja rettegésben éjszakánként.

Az amazonaszi delfinszellem, ami férfi képében csábítja el a nőket.

A portugálok hozták magukkal a gonosz fej legendáját. Cabeça Errante néven is ismerik ezt a szellemet. Háttal az áldozatának szokott megjelenni, emberként.  Általában késő este, sötét helyeken fordul elő. Azután ez a jelenés teste széthullik a padlón és csak az őrült vigyorgó, általában hosszú hajú fej marad, ami üldözőbe veszi a balszerencsés áldozatot, akit ha meg tud érinteni, az hamarosan meghal. 

Ez a szellem a dzsungel fáiban él, de éjjel előbújik. Kis, sötét bőrű manó, aki pár legenda szerint egy pekari hátán lovagol. Mások szerint olyan kannibál, aki még a rovarokat is felfalja. Néhányan úgy tartják, a caipora fél a fénytől. Az erdő királyaként azokat a vadászokat veszi célba, akik tilalom idején vadásznak, vagy nem fair-ek zsákmányukkal szemben. A Caipora ilyenkor elrejti a vad nyomait és hangutánzó képességével tévútra vezeti a vadászokat.

Azonos a Boiúnával. Az északi régióban, a folyók kövei közt él, ahonnan előtör elsüllyeszteni a hajókat. Mikor előbújik vihart és villámlást hoz. Ha már annyira sokat esik, hogy áradás fenyegeti a tájat, szivárvánnyá változik hogy megnyugtassa a vizeket.

corpo - secoA száraz holttest. Olyan gonosz emberek ezek, akiket még a föld is kivetett magukból haláluk után. Az ítéletnapig vándorolnak, mint egyfajta zombik.

cucoCuco, Coca, Coco, Cucuy, Cucuí. Sokféleképpen hívják. A Coco a férfi, a Coca a női változata. Ez a lény is félelmetes, alakváltó, ami az ágy alatt bújkál, vagy a szekrényben és bántja, vagy megeszi azokat a gyerekeket, akik rosszul viselkednek, vagy nem fekszenek le időben.

CurupiraEz a lény egy olyan piros hajú lakója az erdőnek, aminek lábfejei hátrafele állnak, így nyomai összezavarják a vándorokat, vadászokat. Illúziókkal és hangokkal kergeti őrületbe kiszemelt áldozatát. Néha hasonlóan a caiporákhoz Pekari háton ülőnek mesélik. Azokon áll bosszút, akik többet vesznek el az erdőtől, mint amennyire szükségük van, vagy olyan állatokat ölnek meg, amelyek kicsinyeiket nevelnék éppen.

dama brancaMásik nevén Mulher de Branco. Fiatal nők szellemei, akik vagy szülés közben, vagy erőszakos hallálal haltak meg. Sápadt a bőrük és fehér ruhát, vagy hálóinget viselnek. Luís da Câmara Cascudo Brazil Folklór Szótára szerint a legendájuk abból ered, hogy brazíliában a fehér feleségekkel férjeik vagy apjuk úgynevezett becsületgyilkosságból végeztek, ha azok fekete férfi gyermekét szülték, vagy rabszolgával estek szerelembe.

Más néven Velho do Saco. A zsákos ember. Mi is ismerjük a legendáját. A rossz gyerekeket viszi el.

Szirén, hableány formájában mesélnek róluk. Gyönyörű, halhatatlan nők, akik férfiakat csábítanak el. A sellő (sereia) édesvízi változata voltaképpen. Gyakran velük magyarázták meg az eltűnt férfiak rejélyét.

Yemanjá, vagy Yemoja. A tengerek istennője.

lobisomemA farkasember brazil megfelelője.

mapinguariKicsit a Yeti legendájára emlékeztető erdőlakó rém. Egyesek szerint a rég kihalt óriáslajhár emlékét őrzik a róluk szóló benszülött mesék. Napjainkra sok csodás karakterisztikával ruházták fel őket. Egy szemük van, vörös szőrük, hatalmas karmaik és egy második szájuk a hasukon, lábfejük hátrafele áll. Isnashi néven is emlegetik őket.

mulasemcabecaEurópából származó legenda a fejetlen öszvérről. Eredetileg egy nő volt, akit aztán átok süjtott, mert egy pappal hált. Egy másik verzió szerint az ebből a nászból született gyermek, ha fiú volt Lobisomem (Farkasember) lett, míg ha lány, Mula sem cabeça. Amikor átváltozik, hét falun át vágtat és aki meglátja, annak a szemeit és ujjait kitépi. Ennek ellenére sok szemtanú akad, akik szerint ez a lény nem is fejetlen, hanem a szájából és az orrából lángok csapnak elő. Vas zabla van a szájában, és távolról olyan a hangja mintha valaki zokogna. Ha le tudjuk róla venni a zablát, az átok megtörik. 

negrinhodopastoreioEgy rabszolgafiúról szól a legenda, aki elhagyta a gazdája lovát, ezért az megkorbácsolta, majd a vérző, meztelen fiút egy hangyabolyba dobta. Másnap, amikor a gazda visszament megnézni a holttestet a fiú ott állt sértetlenül, oldalán a Szent Anyával, és mellettük az elveszett lóval és más lovakkal. A gazda a földre borulva esdekelt bocsánatért, de a fiú nem szólt semmit, megcsókolta a szent kezét, felült a lóra és elvágtatott a ménessel. Innentől, ha egy keresztény elhagyott, elvesztett valamit mécsest gyújtott a Szűz Anya oltárán és Negrinhot kérte, hogy találja meg azt, ami elveszett.

pisadeiraEgy gonosz, vén boszorkány, aki az alvó emberek hasára lép, így azok nem kapnak levegőt.

saci pirossapkaEgy fekete, fél lábú kisfiú, vörös sapkában, aki a gazdaságok és farmok körül okoz galibát. Jól szórakozik a csínytevésein. Megijeszti a lovakat, megégeti az ételt, felébreszti nevetésével az embereket. Néha a száraz leveleket felkavaró kis forgószélként jelenik meg. Egyes mesék szerint Caipora gyermeke. Ha el tudjuk venni a piros sapkáját, cserébe lehet egy kívánságunk.

One thought on “A brazil folklór különös lényei

  1. Visszajelzés: Capoeira vs Walking Dead

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .