A Capoeira Rövid Története

1500: Pedro Alves Cabral, portugál felfedező megérkezik Brazíliába és a portugál korona gyarmatává nyilvánítja azt.

1526: Az első transz-atlanti rabszolgaszállító hajók megérkeznek Dél-Amerika különféle területeire.

1605: Nagyjából ekkor kezdett el kiépülni Palmares, sok másik quilombuszhoz hasonlóan, a szökött rabszolgák önfenntartó településeként.

1695: Palmares elbukik, királyát, Zumbit kivégzik.

1791-1804: A francia forradalom hatására a későbbi Haitiben a rabszolgák fellázadnak és autonóm országot hoznak létre. Közben 1973-ban és 1974-ben egyéb országokban törvényeket hoznak, melyek véget vetnek a rabszolgakereskedelemnek. Kanadában ez 1973-ban életbe is lépett, az Egyesült Államokban viszont csak 1807-re tiltották be teljesen a rabszolgák beszállítását, de a gyakorlatban valami ötven évvel később szűnt meg teljesen.

1808: IV. János portugál király, udvartartásával együtt Brazíliába menekül Napóleon elől. Ezt követően, az 1820-as évekből származnak az első írásos dokumentációk a capoeiráról, ezen a néven, de egy jóval agresszívabb játékról számolva be.

1833: A rabszolgaságot eltörlik az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

1835: Revolta dos Malês, a legnagyobb jelentősségű rabszolgafelkelés Brazíliában. Salvadorban történt, iszlám származású rabszolgák szervezésében. Bár pár nap alatt a hatóságok megfékezték a felkelést, mégis sokan fordulópontnak tartják a brazil rabszolgaság történelmében.

1839: Sikeres lázadás az Amistad nevű hajón.

1888: Izabella hercegnő aláírja az Arany törvényt (Lei Áurea) és ezzel Brazília az utolsó ország, amely eltörli a rabszolgaságot.

1889: Vicente Ferreira Pastinha születése. Megkezdődik az Európaiak bevándorlása Brazíliába.

1890: Brazília monarchiából köztársasággá lesz. Deodoro da Fon­seca elnök a 487-es törvényrendelettel betiltja az afrikai kultura megnyilvánulásait, beleértve a capoeirát is. Aki capoeirázott, azt hónapokra kényszermunkára küldték a Fernando de Noronha szigetre. Ruy Barbosa de Oliveira, mint pénzügyminiszter elrendeli az összes hivatalos irat megsemmisítését a rabszolgasággal kapcsolatban. Éveken át zajlik az adatok pusztítása, melynek célja a rabszolgaság szégyenfoltjának eltüntetése volt a brazil történelemből.

1899: Manuel dos Reis Machado megszületik a bahiai Salvadorban.

1932: Mestre Bimba megnyitja az első első capoeira iskoláját.

1941: Mestre Pastinha megnyitja iskoláját.

1973: A capoeira hivatalosan is Nemzeti Sport státuszba lép Brazíliában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .