Az Orixák Bemutatása 3 (Iemanjá)

Iemanjá OrixaIemanjá: (Yemanja, Yemojá, Yemonja, Yemalla, Yemana, Ymoja, Yemaya, Iamanje, Iemonja, Imanje)
Az anyaság orixája, a vizek úrnője (Mama Watta).
Gyakran sellőként ábrázolják, vagy a holdhoz kapcsolják. Haiti Vodou-ban úgy vélik, minden nő és gyermek védője. A hiedelem szerint gyógyítja a meddőséget és vigyázza a várandós nőket. Nagyon szereti a gyerekeket. Táplálja az Axe-t. Iemanjá az egyik legjelentősebb Orixa.
Iemanjá az afrikai diaszpóra által került az Újvilágba. A Candomblé-ben és számos kultúrában is elismert és imádott Orixa, aki védi a tengeren úszó hajókat és halat ad a halászoknak. Ám a közhiedelemmel ellentétben nem csak szerető anya. Sokszor igazi harcossá válik, aki machetekkel küzd a rosszak ellen és az elesett katonák vérében fürdik meg.
A Yoruba vallás szerint 14 istent és istennőt hozott világra. Oshunt (Oxum) gyakran a nővéreként ábrázolják. Kölcsönösség és bizalom van közöttük. Szeretik egymást. Ugyanakkor jelen van a testvéri versengés is. Iemanjá lehetőséget ad Oshunnak, hogy a folyóban éljen. Oshun cserébe jó tanáccsal látja el Iemanját. A szantería néhány követője szerint Iemanjá fogadott gyermeke Xangô és Iemanjá húga Oshun. Ezt a kapcsolatot is kölcsönösség jelemzi. Xangô megosztja vagyonát Iemanjával, ő pedig segít neki bölcs és kegyelmes uralkodóvá válni.
Brazíliában a nyári napforduló napján ünneplik az Istennőt, míg az ország Észak-keleti részén február 2.-án fesztivállal tisztelegnek Iemanjá előtt. Az ünnepségen kék és fehér ruhába öltöznek és ugyanilyen színű virágokat szórnak a tengerbe ajándékként.

Jemanjá ünnep

Iemanjá sok kandíliával, „úttal” rendelkezik, amit „Ibú”-nak nevezünk. Minden útja eltérő. Mind más temperamentummal bír és más-más helyen találhatóak a természetben. Nem meglepő hogy útjainak száma 7.

*Ibú Asesú-Odi Meji szomszédsága. A tenger habjaiban él, ott ahol a hullámok és a part összeér. Színe az égszínkék
*Ibú Achabá-Orunmila aki egy hatalmas őrző. Színe a türkiz.
*Ibú Ogunte-Yemaya útja Ogunhoz. A tavakban és az erdőben lévő vízforrásokban él. Harcos, a szivarok és rum kedvelője. Színe a kobaltkék.
*Ibú Agana-Olokun kedven lánya, akit deformált mert elárulta nővéreit. Büntetésként egyrészt elcsúnyították és maszkot kell viselnie. Másrészt Olokun rabszolgája és hírvívője. Oko házastársa. Ő hozza az esőt. Színe a királykék.
*Ibú Mayelewo – A tenger közepén él és feladata a hét víz áramlásának figyelése, ellenőrzése. Színe az aquamarin.
*Ibó Okoto – Szintén hatalmas harcos aki egy kalózhoz hasonlatos temperamentummal bír. A vörös dagályban él melyet az elpusztított ellenségei vérével festett vörösre. Színe a sötétkék.
*Ibú Yembo – Fehér Orixa. Minden kozmikus dolog anyja. Ő a nyugodt tenger. Színe a fehér és a halváykék.

Iemanja száma a 7-es. Azt mondják Iemanjá 7 szoknya részből álló ruhát visel amely a 7 tengert szimbolizálja.
Helye: az oceán, a lagúnák, a tavak.
Eszközei: Az evezők, machetek, hajó kormánykerék
Temperamentuma: Anyai, gondoskodó, őszinte. Olykor dühös, ha oka van rá. Ilyenkor hatalmas bosszúállóvá válik és pusztít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .