V. Nagy Táncválasztó – Debrecen

2023, Szeptember 9.-én újra itt a Nagy Táncválasztó nevű országos rendezvény, immár ötödjére. Debrecenben a DEMKI Ifiházban kerül megrendezésre a mindenféle tánc kipróbálására ingyenesen lehetőséget biztosító esemény. Örömmel jelenthetjük, hogy idén a capoeirát is kipróbálhatják majd a kedves érdeklődők.

Az esemény Facebook oldala

May be an image of 1 person, dancing and text

Egy Százalék

Sziasztok! Szerintem sokan már tudjátok miről van szó. Pár kattintással idén is felajánlhatjátok nekünk adótok 1%-át, ha szeretnétek segíteni a munkánkat. Akik most csinálják először, azoknak itt egy rövid leírás a dolgok menetéről. Köszönjük, ha minket tüntettek ki bizalmatokkal, de ha nem, akkor is kérjük, hogy mindenképpen tegyetek felajánlást egy szívetekhez közeli szervezet részére. A mi adataink az alábbiak:

Szervezet neve:
Brazil Kulturális és Harcművészeti Egyesület
Adószáma:
18646009-1-09

Egyszázalék, Capoeira Hungria

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának egyszázalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2020-ban a Nemzeti Tehetség Programnak).

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja 1% felajánlására jogosult vallási közösségek és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2019-es személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2020. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2020. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2019. évi nyilatkozatokat 2020-ban is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.

A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

X. Évforduló – Gála

Büszkén tudatjuk, hogy csoportunk 2020 Január 07.-én 10 éves lett. ennek örömére azon a héten szombaton, 2020. Januárn 11.-én Ünnepi Gálával készültünk minden kedves érdeklődőnek. Egy kis képanyag azoknak, akik nem tudtak ejönni:

FB Galéria

Köszönjük mindenkinek aki eljött!

A Capoeira Hungria Története

A Capoeira Hungria csoport története egybefonódik a debreceni capoeira történetével. Kezdetben, azokban az időkben, amikor még a betárcsázós internet is luxusnak számított, a mobiltelefonok korszaka előtt, a kilencvenes évek végén más világot éltünk. A zenéket nem tudtuk letölteni, a wikipédia helyett a könyvtárakat bújtuk és a hírekről csak a tévéből vagy a rádióból értesülhettünk.

Pár fiatal srác úgy döntött, hogy elkezdenek capoeirázni, talán leginkább a Csak az erős győzhet hatására. Elég kemény fába vágták a fejszéjüket, hiszen errefelé senki sem tanított capoeirát és szinte lehetetlen volt hozzáférni a különböző videókazettákhoz a témában. Ezekben az időkben érkeztek Magyarországra az első brazil oktatók. A fiúk meghívták őket, hogy Debrecenben is tartsanak edzéseket és így a cívis város is a részévé vált a magyarországi capoeirának. Pár próbálkozás után az első huzamosabb ideig működő csoport az ACDP volt. Évekig edzett együtt a csapat.

Itt fontos megjegyezni, hogy a kelet-magyarországi viszonyok a közelébe se érnek a fővárosiaknak, a nyugatiaknak. A bérek jóval alacsonyabbak, kevesebb a munkalehetőség, a fiatalok folyamatosan elvándorolnak; Budapestre, vagy aki megteheti külföldre. Tízből egy akad talán, aki itt tervezi leélni az életét. Mióta 2004-ban EU tagságot nyert hazánk, azóta a capoeira tanulók nagyrésze érettségiig vagy diplomaosztóig marad, utána egy jobb élet reményében távozik. Ez a fluktuáció és a viszonylagos szegénység eredményezi azt, hogy Debrecenben nem jött létre olyan csoport, ami képes lett volna a tagdíjakból normális életszínvonalat biztosítani egy brazil oktatónak a terembérletek kifizetése mellett. Így sajnos aki Debrecenbe jött, az idővel sajnos arra kényszerült, hogy továbbálljon a fővárosba, vagy nyugatabbra, ahol nagyobb csoportok, stabilabb megélhetést biztosítottak számukra.

Az ACDP után a Senzala csoport színeiben folytatódott a capoeira. Sajnos ugyanaz a probléma állt fent, mint korábban. A kis csoport képtelen volt a normális életszínvonalhoz megfelelő hátteret biztosítani az oktatóknak ahhoz, hogy Debrecenben éljenek főállású capoeira oktatóként. Sok próbálkozás és küszködés után végül 2010 Januárjában a debreceni csoport útja különvált a Senzalától. Ekkor alapult meg a Capoeira Hungria. Az alapvető irányelv az volt, hogy a csoport lehetőséget biztosít mindenki számára a capoeira tanulására, megismerésére. Természetesen az a döntés, hogy külön csoportként folytassa a debreceni közösség a capoeira tanulást, oktatást és promótálást ellenszenvet váltott ki a capoeira világában, ahol a brazil mesterek iránti lojalitás, a tradíciók követése elsődleges prioritású. Azok számára, akik nem látták az évtizednyi próbálkozást arra, hogy debrecenben brazil mester oktasson capoeirát a Capoeira Hungria létrehozása egy bosszantó, majdhogynem pimasz döntésnek hatott. Sok tanítvány, sok csoport, sok oktató fordult el a csapattól.

Capoeira Hungria Logo

A kezdeti időszakban az edzéseket a rangidősök, tehát Movimento és Cabeludo tartották. Az első Capoeira Hungria batizadon már brazil mesterek akkreditálták az övfokozatokat és azóta is így zajlik a fokozatok megszerzése, vendégoktatók segítségével, engedélyével.

Miután Movimento Dániába költözött, Abelha és Cabeludo folytatták az oktatást. Mindeközben új Capoeira Hungria csoportok alapultak Hajdúnánáson, Nyíregyházán és Monostorpályiban. A csoport növekedése jó ütemben zajlott, és bár a hajdúnánási csoport megszűnt, hamarosan Hajdúszoboszlón is lehetett a Capoeira Hungria színeiben tanulni. Eközben létrejött a Capoeira Hungria Associacao de Capoeira Danmark, a dán testvércsoportunk.

2014-ben alapult a Brazil Kulturális és Harcművészeti Egyesület, ami a Capoeira Hungria csoportot immár a törvények előtt is jogi entitás szintjére emelte. A Projektek menüpontunkban is látható, hogy ez az egyesület bár nagyrészt a capoeirával foglalkozik, a brazil kultúra és történelem minden aspektusát próbálja közelebb hozni hazánkhoz és ezen fölül szerepet vállal társadalmi problémák megoldásában, karitatív tevékenységeket is végez.

A következő nagy csavar a történetben a monostorpályi csoport távozása, akik úgy döntöttek, saját csoportban folytatják tovább a munkát, Abelha vezetésével. Szeretnénk leszögezni, hogy bár voltak súrlódások az elváláskor, de a két csapat jó kapcsolatot ápol jelenleg, ahogy az azóta újra működő debreceni Senzala csoporttal – melyet Cara Branca vezet – is jó viszonyban van a Capoeira Hungria.

Időközben az oktatók új generációja érte el a magas övfokozatot, így külön-külön a monitorok irányításával a Capoeira Hungria több városban is jelen lehetett. Végül a békéscsabai csoport csatlakozott és ezzel érte el a fénykorát az egyesület. Ekkor a csoporthoz tartozott Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény és Békéscsaba, továbbá a dániai testvércsoport.

Ám a sikerek ellenére a belső feszültségek egyre nőttek, míg végül 2018 végén a Capoeira Hungria gyakorlatilag szétszakadt. Jelenleg a Capoeira Hungria Associacao de Capoeira Danmarkhoz tartozik a békéscsabai csoport és még ami megmaradt a nyíregyi, böszörményi, szoboszlói csoportokból, maga Capoeira Hungria pedig újra csak Debrecent foglalja magába.

A munka a sok változás ellenére viszont ugyanolyan lendülettel folyik jelenleg is, mint a kezdetekkor. Fellépésből és bemutatóból 2019-ben is több volt, mint amennyit a csoport el bírt vállalni és új projektként a Brazil Táncház is havi rendszerességgel megrendezésre került.

A csoport csak tíz esztendős ugyan, de ez idő alatt rengeteg dolog történt velünk. Részt vettünk számtalan rendezvényen, felléptünk táncszínházban, sok workshopot és mégtöbb tábort rendeztünk. A Capoeira Hungria keretein belül a capoeira oktatás éveken át felvehető volt testnevelésként a Debreceni Egyetem hallgatóinak is.

Reméljük ez a rövid, vázlatos áttekintés csoportunk sorsának eddigi alakulásáról valós bepillantást enged a múltunkba azok számára, akik nem ismernek minket igazán.

Hamarosan egy sokszínű műsorral fogjuk megünnepelni a Capoeira Hungria tizedik születésnapját, amin szeretettel látunk mindenkit, aki részese volt eddigi történetünknek és azokat is, akik még ezután fognak velünk dolgozni, játszani.