Mi a helyzet Brazíliában? (19 Január)

A választások után, kissé csalódottan elnémult ez a rovat. Jair Bolsonaro megválasztása után Brazília az Amnesty International korrupciós toplistáján a „Figyelni kell rájuk” kategóriába került, ami nem romlás, nem javulás, hanem a valószínűleg romlani fog kategória. Az USA mellett Magyarország is itt tipeg, siralmas helyezéssel, ami megintcsak párhuzam a két ország között. Sajnos másik tragédia appropóján írok, ami haznákkal ismét rokonítja Brazíliát. Sokan emlékezhetnek a hazánkban lezajlott „Vörös Iszap” katasztrófára. Sajnos hasonlóan tragikus gátszakadás történt pár napja Brazíliában, 25.-én, pénteken, Minas Geraisban szakadt át egy iszaptározó gátja a Córrego de Feijão bányánál. Az anyagi kár jelentős, de az áldozatok száma is rémes. Legalább hatvanan haltak meg és majdnem háromszáz ember tűnt el. Az ilyen katasztrófákban… igen, beszélhetünk többesszámban, nem csak Ajka miatt, de a 2015-ös incidens miatt is például. Szóval az ilyen katasztrófáknál az a rettenetes, hogy hiába kapnak kártérítést a családok, rengetegen meghalnak, emberek és állatok egyaránt. Ezen a tényen nem segít a kártérítés és egy gátszakadás nem természeti katasztrófa. Hiába fogjuk New Orleans eláradását a hurrikánra, mindenki tudta évtizedek óta, hogy az a gát egyszer majd engedni fog. Ezeknél a bányakatasztrófáknál egyértelműen emberi mulasztás okozta a szörnyű pusztítást. Annak ellenére is megtörtént, hogy az erre vonatkozó törvényeket megszigorították az elmúlt években. Akkor az ellenőrzés volt elégtelen? Vagy megint a korrupció ütött vissza az ártatlanokon? Most már mindegy. A lényeg az, hogy mi is évről évre végignézzük meglepődve, ahogy kiönt a Tisza, de nem nagyon zavar senkit aki illetékes lenne. Talán ha nem az utolsó utáni pillanatban próbálnánk homokzsákokat pakolni, hanem egy nyugodt időszakban pár buldózerrel fentebb tennénk a még elviselhető vízszintet, akkor márciusban nem lenne gondunk. Vajon Hollandiában készülnek a mélyföldön arra, hogy a globális felmelegedés megemeli a vízszinteket? Szerintem igen. Visszatérve a katasztrófára a youtube videók mindent elárulnak a helyzet súlyosságáról.

De lássuk mi van még? Emlékeztek még amikor az őslakosokról írtunk, a Pataxókról? Aki megtanulta a leckét, tudja, hogy ők bizony errefele élnek. A folyóikat mind megszennyezte az iszap. A vérvörös vizekből képtelenek halászni, inni. Hatalmas veszélybe került ez a törzs, akiknek még az eredetmítosza is a folyóikhoz kötött.

A felelős cég, a Vale beomlott a tőzsdén és milliárd dollárokat vesztett értékéből. Ez a legkevesebb. Sajnos a BP is egyhamar kilábalt a Mexikói Öböl élővilágának elpusztítása után rájuk zúduló bajból, ami azt mutatja, hogy az ilyen kitermelőknek ezek a katasztrófák csak átmeneti kellemetlenségek. Az aktivisták igyekeznek, de ismerjük a rendszert. Valószínűleg egy kis pénzügyi bírság és egy kis felfüggesztett irgumburgum után mehet vissza mindenki a yachtra napozni.

Sajnálom, hogy ennyire szubjektív lett ez a cikk. Még jobban sajnálom, hogy semmi vidámról nem tudok beszámolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .