Auriverde

Nem sokan tudják, de ez a szó, ami „sárga és zöld”-et jelent, a brazil zászlóra utal. Mai formáját 1889 november 19.-én kapta, előtte sok egyéb típusú zászlaja volt Brazíliának. Azóta pár új csillag került rá, de nagyjából ugyanaz maradt. Egy kép mindent elmond a zászlóról, de mi próbálunk ennél többet is mondani.

Auriverde

A zöld szín az Auriverde szélén a flórát és a faunát jelképezi, melyben Brazília hajdan mérhetetlenül gazdag volt, míg a sárga szín a brazil területekben rejlő értéket, gazdagságot  szimbolizálja. (beleértve a rengeteg aranyat is) Ez a két szín hasonló elrendezésben a korábbi zászlóban is jelen volt, a Brazil Birodalom zászlajában, de akkor még más jelentésekkel. A kék és fehér színek Szűz Máriát, a nemzet katolicizmusát jelentik, és az égboltot a csillagokkal. Az „Ordem e Progresso” felírat az akkori korszellemre jellemző pozitivizmus egyik mottója. Jelentése Rend és Haladás. A csillagok kicsit bonyolultak, mert csillagképek csillagain át területeket jelképeznek, és ezt viszonylag nehéz lenne ábrák nélkül leképezni. Lássuk tehát az Auriverden található csillagképeket és csillagokat:

1. Procyon (α Canis Minoris).
2. Canis Major: öt csillag, a legnagyobb a Sirius.
3. Canopus (α Carinae).
4. Spica (α Virginis).
5. Hydra: két csillag, a nagyobb az Alphard.
6. Crux Australis: öt csillag, a legnagyobb az Alpha Crucis.
7. Sigma Octantis (σ Octantis, Déli sarkcsillag).
8. Triangulum Australe: három azonos méretű csillag.
9. Scorpius: nyolc csillag, a legnagyobb az Antares.

És akkor lássuk a területeket és hogy melyikhez melyik csillag tartozik:

A zászló történelméről és az előtte lévő zászlókról nem szeretnék most írni. Brazília szimbólumai és heraldikája éppen olyan érdekes és szép, mint Portugáliáé, de úgy vélem, nincs értelme ilyen részletességgel vizsgálnunk ezeket a dolgokat még.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .