Színek portugálul

Ha már a számok megvoltak portugálul, tanulgassunk kicsit tovább, hasonló komolytalansággal. Mivel lassan Batizado szezon, ideje lesz egy kicsit a színek kapcsán szétnézni, hogy tudjuk, a corda a derekunkon milyen színű is hivatalosan. A szín, a cor (á kor), míg a színek as cores (ász kórész). Lássuk először sorban a színeket:

Preto/a – Fekete
Branco/a – Fehér
Amarelo/a – Sárga
Vermelho/a – Piros
Roxo/a – Lila
Azul – Kék
Verde – Zöld
Laranja – Narancs
Rosa – Pink
Marrom – Barna
Cinza – Szürke
Bege – Bézs

Láthatjátok, hogy az első pár színnek két végződése van. A portugálban a melléknév a főnév után szokott jönni. Ha az adott főnév hímnemű, az utána jövő melléknév is az lesz. A többesszám pedig egy ráadás S betűvel jön. Tehát:

Egy sárga autó – Um carro amarelo
Egy sárga kesztyű – Uma luva amarela
Fekete kalapok – Chapéus pretos

A többi színnek csak egy alakja van, akármilyen nemű vagy számú legyen is a hozzá tartozó főnév. Amennyiben magáról a színről beszélünk, a többvégű színek közül az egyes számú hímnemű változatot, tehát az o-ra végződőt használjuk, ha több végződése lehetséges.
Még két melléknévvel ki lehet egészíteni a dolgokat: Claro és Escuro. Azul Claro – Világoskék. Verde Escuro – Sötétzöld.

És most egy végtelenül felnőttes videó, csak hogy halljuk a kiejtést is:

Rengeteg szín van még, sokaknak magyarul se tudom a nevét. Ha csinálnánk ide egy listát, ez lenne a leghosszabb cikk a weboldalunkon. Engedjétek meg, hogy ezt az egészet áthárítsam a Wikipédiára. Ha az összes színt meg akarjátok tanulni portugálul, kattintsatok IDE. Le a kalappal az előtt, akinek sikerül. színek portugálul

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .