Folyadékbevitel

folyadékbevitelAhogy közeleg a nyár, egyre fontosabbá válik a hidratálás kérdése. Mindannyian érezzük, hogy a hőségben nehezebbé válik a folyadékveszteség pótlása. Egyre nagyobb palackokban hozzák be a vizet a tanítványok és törölköző is van a szemfülesebbeknél. A mi csoportunkban a június beköszöntével elengedjük azt a szabályt, hogy engedélyt kell kérni az edzőtől a víz ivására, ezzel is segítve az egészséges folyadékbevitelt.

A dehidratáció fajtáiról és azok élettani jellemzőiről most nem szeretnénk részletesen írni. Egyelőre szögezzünk le annyit, hogy capoeiristaként rengeteg folyadékot kell fogyasztanunk. De miért is?

  • A szervezet a saját hőmérsékletét az izzadás által szabályozza, amihez sok folyadék kell. A rengeteg gyakorlat közben a túlhevüléstől ez véd meg minket.
  • Szeretnél magasabb rúgásokat? Az összes ízületnek, a csípőnek, a térdnek, és a többinek is elengedhetetlen a folyadék ahhoz, hogy a mozgástartományunk optimális legyen. Ha a szükségesnél kevesebb ízületi folyadék termelődik, akkor megnő a felületek közötti súrlódás, ami porckopáshoz vezethet.
  • Hamar kifulladsz? A véred nagyjából 80 százaléka víz. A vér szállítja az oxigént a sejtekbe. A képlet viszonylag egyszerű.
  • Az egyensúlyérzékünk is jelentősen romlik dehidratált állapotban, ami így nem sokat segít a kézenállásainkban vagy a bonyolultabb forgórúgások esetén.
  • Tudni kell azt is, hogy a jól hidratált szervezet számára kevéssé kínzó és gyorsabb lefolyású az izomláz is.
  • A víz segít az ételek tápanyagának felszívódásában is, így az sportolói étrend elengedhetetlen része a megfelelő vízháztartás.

Ha a szabadban edzetek nyáron, vagy túlfűtött teremben, ne várjátok meg a szomjúság érzését, hiszen lehet, hogy már a kiszáradás kései jeleként érzitek meg a folyadék hiányát.  A kiszáradás pedig könnyen hőbetegséghez vezethet. Ennek a tünete lehet izomgörcs, rosszullét, szomjúság vagy akár szédülés. A hőbetegség lehet enyhe, de akár halálos is. Igyekezzünk megelőzni a bajt! Lássuk, mikor és mennyit kellene innunk egy kemény edzés napján a megszokott napi folyadékbevitelen fölül. Fontos tudni, hogy nem minden folyadék alkalmas folyadékpótlásra, ezért tegyük fel, hogy vízről beszélünk. A részletesebb cikkben a dehidratációról majd kifejtjük, hogy vannak dehidratáló folyadékok is (például cukros, vagy alkoholtartalmú folyadékok) és olyan italok, amik jobban hidratálnak mint a víz.

2-3 órával edzés előtt nagyjából 3 deciliter hideg folyadék.

10-20 perccel edzés előtt 2 deciliter folyadék.

Edzés közben legalább 2 decilitert minden edzéssel töltött 30 percenként.

Az edzést követő két órán belül annyiszor másfél centilitert kell elfogyasztanunk, ahány dekagrammot veszítettünk a súlyunkból az edzés alatt az izzadás miatt.

Ez utóbbi egy trükkös számítás, de azt tudjuk javasolni, hogy számolgatás helyett inkább igyon mindenki bőséggel az edzések után.

Ez eddig rendben is lenne, de az egészségmegőrzéshez ezen felül általános folyadékbevitelre is szükségük van. Vajon mennyi az annyi? Valaki egy tanulmányban arra jutott, hogy férfiaknál 3,7 liter a napi annyi, a nőknél pedig 2,7 liter. Ez akkor igaz, ha mindenben átlagosak vagyunk és ne felejtsük el, hogy ez nem csak a vizet, hanem az ételekkel bevitt nedvességet is magába foglalja. Ezzel én magam nem értek egyet. A hidratáltság legfontosabb jelei, hogy az ember nagyon ritkán érez szomjúságot, és az, hogy a vizelet színtelen vagy halványsárga. ha figyelünk a szervezetünkre könnyen felismerhetjük a hibákat szokásainkban. A folyadékbevitel egy egyszerűen kezelhető, mégis figyelmet igénylő része az életünknek. A test jó folyadékháztartása sok különböző betegségtől óvhat meg minket. Figyeljünk erre oda az edzéseink kapcsán is, hogy a teljesítményünk ne menjen az egészségünk rovására és hogy egészségesek maradhassunk a csúcsteljesítményhez.

https://www.youtube.com/watch?v=IN3Oxq6Dv0M

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .