A Tiltott Capoeira

A capoeira Brazíliában 1890-től 1937-ig volt törvénnyel tiltva.

 

A Brazil Köztársaság Büntető Törvénykönyve

1890, Október 11. – 847. rendelet

XIII. Fejezet – A csavargókról és a capoeirákról

402. cikkely – Közterületeken és az utcán a Capoeira néven ismert jártasság és ismeret gyakorlása: Gyors támadás, fegyverrel, vagy olyan hangszerrel, ami képes testi sértésre, provokáció és zavargás, konkrét, vagy nem konkrét személy fenyegetése, vagy megfélemlítése;

Kettőtől hat hónapig terjedő börtönbüntetést von maga után.

Büntetés a 96. cikkely szerint.

Súlyosbító tényező, ha a capoeira csoportban vagy bandában történik. A csoport vezetői vagy főnökei dupla büntetést kapnak.

403. cikkely – A bűncselekményt ismételten elkövetők a kiszabható maximális büntetést kapják, ami a 400. cikkely szerint, 1-3 évig terjedendő.

Abban az esetben, ha az elkövető külföldi, a büntetés letöltését követően deportálandó.

404. cikkely – Amennyiben a capoeira gyakorlásával együtt jár gyilkosság, testi sértés, megbotránkoztatás, a közrend vagy a nyugalom megzavarása, a közbiztonság fenyegetése vagy fegyverviselés, az ezen bűnökre kiszabott büntetések kumulatívan kiszabandóak.


Eredeti változat:

Código Penal da República dos Estados Unidos do Brasil

(Decreto número 847, de 11 de outubro de 1890) 

Capítulo XIII — Dos vadios e capoeiras

Art. 402. Fazer nas ruas e praças públicas exercício de agilidade e destreza corporal conhecida pela denominação Capoeiragem: andar em carreiras, com armas ou instrumentos capazes de produzir lesão corporal, provocando tumulto ou desordens, ameaçando pessoa certa ou incerta, ou incutindo temor de algum mal;

Pena de prisão celular de dois a seis meses.

A penalidade é a do art. 96.

Parágrafo único. É considerado circunstância agravante pertencer o capoeira a alguma banda ou malta. Aos chefes ou cabeças, se imporá a pena em dobro.

Art. 403. No caso de reincidência será aplicada ao capoeira, no grau máximo, a pena do art. 400. Com a pena de um a três anos.

Parágrafo único. Se for estrangeiro, será deportado depois de cumprida a pena.

Art. 404. Se nesses exercícios de capoeiragem perpetrar homicídio, praticar alguma lesão corporal, ultrajar o pudor público e particular, perturbar a ordem, a tranquilidade ou segurança pública ou for encontrado com armas, incorrerá cumulativamente nas penas cominadas para tais crimes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .