A Maculele története

Mielőtt ezt a fordítást elolvasnátok, fel kell hívnom rá a figyelmet, hogy a Maculelének számtalan különböző legendája van, hiszen a szájhagyomány útján elterjedt történet mindenkihez máshogy jutott el napjainkra. Az alábbi csak egy a sok közül, ami éppolyan érdekes és tanulságos, mint a többi változat. A Maculelét, mint táncot, nálunk is tanulhatjátok, mindenkinek csak ajánlani tudom.

A Maculele története egy bátor fiatal fiúról szól, aki egy afrikai faluban élt. Bölcs volt és nagy tudású és nem hitt a háborúban.

A hadvezér folyton kigúnyolta őt és többször is gyávasággal vádolta és megfenyegette, hogy kitiltja a faluból. Az egyik nap Maculele berúgott és egyedüli férfiként maradt a faluban, míg a többiek elmentek háborúba. Hirtelen egy ellenséges törzs támadt a falura. Nem volt idő segítséget hívni vagy elmenekülni, Maculele részegen megragadta ami a keze ügyébe esett, két botot, és azzal szállt szembe ötven késsel felfegyverzett harcossal.


Maculele egyedül tartotta fel az ellenfelet az egyoldalú küzdelemben. Maculele halálosan megsérült és megölték. Mikor az ellenfelei késüket belemártották, Maculele lelke készült elhagyni a testét. Ahogy Maculele kizuhant a fizikai öntudatból a lelki öntudatba, a két világ kapujában találta magát. Ogum, a harc istene meglátta őt a bejáratban, fizikálisan legyőzve, és csodálva Maculele bátorságát megszánta őt. Mielőtt Maculele átléphetett volna a kapun, belső szemeit kinyitotta és meglátta Ogumot.
Ekkor meghallotta a fizikai világ hívását. Belső szemeivel látta, ahogy Ogum felé nyúl és átad neki egy pár fém kést (lásd a machetés maculele játékot) mintegy szimbólumát Ogum jelenlétének és védelmének.
Maculele értük nyúlt, felfegyverezte magát a háború és a vas istenének szimbólumaival.

A fiatalember visszatért az életbe és egyfajta transzba esett tánccal, újra felvette a harcot ellenfeleivel. Egyiket a másik után mindet legyőzte, megmentve így a faluját, és népét a biztos pusztulástól.
Manapság Maculele tánca egy legenda és egy állandó tevékenység Különösen Largo da Bahiaban összejöveteleken, ugyanis ezt a Santo Amaro de Purificacao csoportjai vagy azok követői őrizték meg ( Salvador, Bahia, Brazília ), akik ezt megtisztulási szertartásokon használták.
Maculele tánca elterjedt Brazíliában és a capoeira részévé vált. Egy fiatalember bátorságát meséli el és az összes fiatalemberéét, akik természetes körülmények közt élnek az amazóniai dzsungelben.

Fordította: Monitor Cabeludo (Capoeira Hungria)

Forrás: ismeretlen

2 thoughts on “A Maculele története

 1. Tisztelt Nagy Attila!

  Talpai Enikő vagyok, Kisdombegyház Község Önkormányzatának programszervezője, Békés megyéből. Láttam a honlapukat és találkoztam a Maculele kifejezéssel, illetve láttam ilyen témájú videókat.
  Egy olyan egyesületet keresek, akik tartanának egy rövid maculele bemutatót településünk Falunapján, 2019.07.13. napján délután.
  Amennyiben foglalkoznak ezzel a brazil tánccal, szoktak ehhez hasonló bemutatókat tartani, illetve lenne is kapacitásuk az adott napon egy ilyen előadáshoz, úgy kérem szíveskedjen összeállítani számomra egy árajánlatot. Ezt legyen kedves a talpaieniko@citromail.hu email címemre elküldeni.
  Ha nem foglalkoznak ilyen bemutatók megtartásával, úgy kérem legyen kedves ajánlani egy másik egyesületet, akik talán elfogadnák a felkérésemet.
  Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

  Tisztelettel:
  Talpai Enikő
  Kisdombegyház Község Önkormányzata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .