Ki volt Dandara?

Néhányan akár ismerhetitek az új indie játékot, amit Dandara történetei inspiráltak. Nem rég adta ki a Raw Fury és a Long Hat House készítette. Tervezünk a közeljövőben pár szóban szólni a játékról is, de úgy találtuk illendőnek, ha mindezek előtt egy cikkben elmeséljük nektek, ki is volt Dandara.

Dandara

Dandara valójában a capoeira történetének egyik legjelentősebb hősnője, harcosnője volt. Palmaresben élt, Zumbi dos Palmares feleségeként. Aqualtune, Zumbi nagyanyja egy Kongói király lányaként hercegnőnek számított, így gyermekei, Ganga Zumba, Ganga Zona és Sabina is királyi sarjak voltak. Sabina gyermeke, Zumbi dos Palmares az egyik legünnepeltebb alakja a capoeira történelmének. A Quilombuszok közül a legnagyobb, Palmares története összefonódik Zumbiéval, de erről majd a neki emléket állító jeles napon fogunk részletesebben beszámolni.

Dandara a 17. században élt. Születésének pontos idejét nem tudjuk. Arról sincsenek forrásaink, hogy Afrikában, vagy Brazíliában született-e. Fiatal lányként csatlakozott a rabszolgatartás elleni harchoz. Kiváló capoeirista hírében állt, aki férfiak és nők oldalán is számtalan csatában vett részt Palmares védelmében. Stratégaként is segédkezett védelmi taktikák megtervezésében, de egyéb területeken is jeleskedett. A vadászat mellett a mezőgazdaságban is jártas volt. Kukoricát, mandiókát, édesburgonyát, babot, nádcukrot és banánt is termesztett.

Palmarest a szökött rabszolgák Alagoasban hozták létre. Viszonylag jól védhető volt a sűrű erdősség miatt. A Palmarínók egy önfenntartó közösségben éltek, de némelyikük néha kereskedett a környező falvakkal is. 1687-ig Ganga Zumba volt Palmares királya, ekkor azonban egy békeajánlat érkezett a portugáloktól, amit Ganga Zumba hajlandó lett volna elfogadni, unokaöccse, Zumbi viszont nem. Zumbi felkelése során halt meg Ganga Zumba, és így ő lett Palmares új királya. Tehát Dandara Palmares királynője is volt. Három gyermeküket jegyezte fel a történelem, Motumbo, Harmódio és  Aristogíton néven. A pár a Quilombusz élén tovább harcolt a rabszolgaság eltörléséért.

Dandarát 1694, Február hatodikán fogták el. A harcosnő inkább véget vetett az életének a fogságban, minthogy újra rabszolgaként kelljen élnie. Dandara dos Palmares történetéről számtalan legenda kering. A hőstetteit, életét capoeira dalok is megörökítették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .