Kiből lehet Mestre?

Ki tudná ezt jobban, mint maguk a mesterek? A Revista Capoeira össze is szedte sok mestre véleményét ezügyben, így most ebből valamennyire beleláthatunk, ki milyen értékeket tart fontosnak ilyen tekintetben. Tudjuk, hogy minden csoportnak saját szabályai vannak ezt a kérdést illetőleg, nem is akarunk ezen változtatni, csak megosztjuk pár híres mester hajdani véleményét a kérdésről.

Mestre Mão Branca: A „Mestre” szó nagyon erős. A mestre egy szimbólum, egy útmutató. Nem csak a nagyszerű capoeirista, aki érinthetetlen a rodában, hanem valaki, aki a capoeiráért dolgozik és annak a helyéért a társadalmon belül. Ha mester vagy, vállalod a felelősséget ezért a művészetért, amit szeretsz. Ehhez tisztelni kell a hierarchiát, a filozófiával és a rodában szerzet tapasztalattal együtt.

Mestre Nacional: Azt hiszem a legfontosabb dolog alázatosnak maradni. Tegyük félre a hiúságot és próbáljunk meg minél több hagyományos rodában részt venni. Nincs olyan dolog, hogy a „legjobb”, csak olyan van, hogy valaki teljes szívvel csinálja a capoeirát.

Mestre Baiano Anzol: Ahhoz, hogy mestre légy, kell legalább 10-12 évnyi kutatás, edzés és felfedezés. A capoeira magába foglalja az érzéseidet, a fogékonyságodat és az életed részévé válik.

Mestre Celso: Ahhoz hogy Capoeira mester légy, időt kell töltened a capoeirában és fel is kell nőnöd hozzá. Egy húsz éves srác tapasztalatok nélkül mit fog tanítani a többieknek? Tanultnak kell lenni ahhoz, hogy taníthassunk.

Mestre Camisa: A munka és az idő szükséges. Senki nem lehet capoeira mester negyven éves kora előtt. Kell az élettapasztalat, együtt kell élni a capoeirával és kiválónak is kell lenni benne.

Mestre Hulk: Jó sokáig kell hozzá edzeni és ismerni kell a capoeirát minden aspektusában. (játékok, történelem, kultúra) Tudni kell, hogyan kell tanítani a capoeirát, az alázatot, élettapasztalat kell hozzá és jó polgárként kell viselkedni. Tudni kell, hogy lehetünk jó polgárok.

Mestre Joel: Legalább 15 évet kell capoeirázni. Meg kell érteni, hogy valaki capoeira oktató legyen, ahhoz profinak kell lennie. Tudatosságra van szüksége, Brazilnak kell lennie, és törődnie kell ezzel a sporttal, ami a mi legjobb sportunk és már elterjedt az egész világon.

Mestre Suassuna: A capoeira mestrenek egy különleges személynek kell lennie. Nem lehet csak úgy bárkiből mestre, aki capoeira órákat tart. A mestret elismerik az emberek. Nem csak a capoeiristák, hanem mások is, a munkássága miatt. A mester helyettesíti a diák apját és anyját, tanárát. A tanuló megbízik benne. Ő irányítja a szociális életet és nagy szerepe van a fiúk felnőtté válásának folyamatában. Nincs megszabva, hogy mikortól lehet valaki Mestre, de ha mondanom kellene valamit, akkor azt mondanám, legyen legalább 50 éves, és olyan legyen, aki aktívan részt vett a capoeirában és annak problémáiban is.

Mestre Ananias: Ahhoz, hogy valaki capoeira mester legyen, sok évet kell töltenie a capoeirában. Akkor hívhatjuk mesternek, ha legalább 40-50 éves. Nem egyik napról a másikra válunk Mesterré. Manapság látunk egy tonna kölyköt, akik azt se tudják, hogyan kell felhúzni egy berimbaut, vagy hogy egyáltalán miként feleljenek a berimbau hívására, és azt mondják rájuk, hogy mestrek. Azt se tudják, hogyan kell játszani a hangszereken! Ez szégyen, szóval azt mondom, ezeknek az embereknek vissza kéne térni az akadémiába és megtanulni mindent amit elfelejtettek. Bennük csak szívósságot és trükkösséget láthatsz, semmi mást. Tiszta munkát kell végezni a capoeirában.

Mestre Suíno: Manapság úgy történik, hogy az illető először a saját csoportjának lesz a mestere és utána szerzi meg a teljes capoeira közösség elismerését. Szóval minden csoporton belül a mestre határozza meg a tanmenetet. A mesternek szüksége van kissé a didaktikus felkészültésgre. Tudnia kell egy keveset a gyermekpszichológiáról, egy kicsit az elsősegélyről, hogy tudjon segíteni, ha baleset történne, és legfőképpen akarnia kell tanulni, így szerezheti meg a tudományos felkészültséget, amit napjaink társadalma elvár. A követelmények kicsit szigorúbbak manapság annak tekintetében, hogy ki lehet capoeira mester. Nem csak tanulni kell a capoeirát, de mélyen beletemetkezni, komoly elszántsággal. Nem lehet az illető hányaveti, akinek ma még ez a fontos, de holnap már másban hisz. Stabil alapokkal kell bírni a capoeira fundamentális irányelveivel kapcsolatban, így nem lesz becsapható az illető a capoeirában. Ahhoz, hogy manapság Mestre legyen valaki, nem elég tanárnak lenni, oktatónak kell lenni, olyannak, aki tetteivel is követi azt, amit elméletben elmond. A nap 24 órájában mesternek kell lennie és nem csak a szükséges órákban, mert napjaink mesterei hatással vannak a társadalomra, tudásuk teljes súlyával.

Mestre de mestres

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .