Az Orixák Bemutatása 1 (A Joruba Hitvilágról)

    Egy igazán átfogó cikksorozatba szeretnék most belekezdeni, ami a Joruba világához, vallásához kapcsolódik.  De mielőtt belevágnánk a közepébe nézzük mi is az a Joruba (Yoruba) .
A Joruba népet Délnyugat-Afrikában és a szomszédos Togo és Benin területeken találjuk.  A vallás a Joruba népcsoport vallási és spirituális elképzeléseit és gyakorlatait öleli körül. Sokszínű vallásuk az elhurcolt rabszolgákkal együtt átkerült az Újvilágba is ahol a kereszténységgel ötvözve szinkretikus vallások jöttek létre mint pl az umbanda a candomblé és a sentaría.

Candomblé

Kola Abimbola leírása szerint egy egész kozmológiát dolgoztak ki a Jorubák.
Istenük egyik neve Olódúmaré,  aki minden energia forrása. A legfelsőbb istenségnek három manifesztációja van. Olódúmaré, a teremtő, Olorun, a mennyek uralkodója és a harmadik Olofi, aki az Orún (a túlvilág) és az Ayé (a mi világunk) közötti közvetítő. Olofi áll kapcsolatban közvetett módon az emberekkel, az Orixákon keresztül. A hit szerint idővel minden embernek transzcendenssé kell átlényegülni és eggyé kell válnia Olódúmaréval hogy eljuthassanak Òrún-Rérébe, azok spirituális világába, akik jó dolgokat tesznek. Ehhez növekednie kell az emberben az orí-inunak (lelki tudatosság a fizikai világban), hogy egyesülhessen az ember felsőbb énjével, az ipônrival (Orí Òrún). Akik elakadnak a lelki fejlődésben valamelyik életük során, azok az Òrún-Apadiba, a törött cserepek láthatatlan világába kerülnek. Az ember több élet során fejlődik annyit, hogy elérhesse a transzcendenciát. Ez leginkább Olódùmarè avagy Olofi földi közvetítőinél az Orixáknál figyelhető meg.

Egy teremtésmítosz szerint Olódúmaré elküldte az igazságot hogy kiderítse melyik bolygó lakható. A Föld bolygó eleinte nem tűnt annak mert túl nedves volt. Olódúmaré segítségére azonban istenségek siettek, köztük Obátálá, aki egy kagylót hozott aminek a héjában föld, két szárnyas lény és textilszerű anyag volt. Obatalá kiszórta a földet, amit a szárnyas lények széthordtak a felszínen és az dombokká, völgyekké alakult. Ezután felállt egy magaslatra és elnevezte Ifé-nek. Homokból formákat készített és a termékeny földön elkezdtek éledezni az első növények. Míg a Földön Obátálá szorgoskodott addig Olódúmaré a világűrben gázokat gyűjtött amiket tűzgolyóvá gyúrt és elküldte Ifébe. A tűzgolyók kiszárították a föld egy részét és kiégették a homokformákat majd Olódúmáré a figurákba fújta az élet leheletét és azok életere keltek. Ők voltak Ifé első lakói. Ifét ezért nevezik a lét bölcsőjének.

Olodumare

Olódúmaré a teremtő

Egy másik teremtésmítosz szerint kezdetben csak víz létezett. Olódúmaré elküldte Obátálát, hogy hozza létre a földet. Obátálá egy hosszú láncon ereszkedett le. Hozott magával vasat, némi földet és egy kakast.  Obátálá a vízbe rakta a vasat, rá a földet s arra pedig a kakast ami szerte-szét rugdosta a földet, így jöttek létre a szárazföldek. Majd Obátálá a földből megteremtette az embereket és megkérte Olódumarét hogy fújjon beléjük életet.
Egyesek szerint Obátálá egyedül akarta létrehozni a földet de Olódúmaré elaltatta őt míg befejezte munkáját. Mások szerint Obátálá formálja az élőlényeket még anyjuk méhében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .