Húsvét Brazíliában

Húsvét Brazíliában

Feliz Páscoa! – mondják, azaz Kellemes húsvéti ünnepeket! Itt az ideje kitérnünk erre az ünnepre is, hiszen bár egy remek dolog, hogy máris tudjátok hogyan köszönteni brazil ismerőseiteket a jeles nap alkalmából, mégis jobb, ha kicsit betekinthetünk abba, hogyan is ünneplik arrafele a húsvétot.

Keresztény ország keresztény ünnepe lévén a húsvét vallási háttere nem különbözik a Magyarországon megismertektől. A karnevál, ami a nálunk lévő farsangi mulatság néphagyományával hasonlatos, egy keddi napon ér a csúcspontjára. Ez a karnevál az utolsó nagy féktelen mulatság hamvazószerda előtt, ami a nagyböjt kezdete.

Quarta-Feira de Cinzas, azaz hamvazószerda nem igazán ünnep, hanem a tisztelet, a megbánás napja. A pap a templomban ilyenkor hamuval keresztet rajzol a hívők homlokára, ez a bűnbánat jelképe. Ettől a szerdától negyven napra van a húsvét vasárnapja. A  húsvét nem naptári ünnep, hanem úgynevezett mozgóünnep, mivel időpontja a hold fázisaihoz kötődik, tehát nem azonos a dátuma minden évben.

A hamvazószerdát tehát a Quaresma, magyarán a nagyböjt követi. Ez a böjtölés időszaka ugyan, de sokan arra szánják ezt az időt, hogy megszabaduljanak valamilyen függőségüktől, káros szenvedélyüktől, vagy mértéket tartsanak valamiben. Ilyenkor sok hívő meggyónja bűneit. Ennek a negyven napos időszaknak az utolsó hete már a Semana Santa, a nagyhét. Quinta-Feira Santa napján, tehát csütörtökön ér végéhez a quaresma.

Ahogy a Biblia is írja, Jézus Krisztus pénteki (nagypéntek) keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Halálával megváltotta mindannyiunk bűnét és a feltámadással legyőzte a halált. A pénteki nap, Sexta-Feira da Paixão vagy Sexta-Feira Santa, Jézus Krisztus halálának megemlékezése, ezzel a nappal kezdődik a húsvét ünnepe, a feridado da Páscoa, ami nemzeti ünnepnek számít Brazíliában. A katolikusok nagypénteken nem esznek húst, vagy böjtölnek.

A Nagyszombat, tehát Sábado de Aleluia a nagyhét utolsó napja. Ezen a napon a Malhação de Judas avagy Queima de Judas hagyományáé a főszerep. Ismerős lehet a bábuégetés hagyománya a magyar télbúcsúztató ünnepekről. Brazíliában  nagyszombaton egy ember alakú, méretű bábut öltöztetnek be Júdásnak, aztán egész nap náspángolják az ünnepély keretében, végül délben felgyújtják. Sok városban ebből a hagyományból túristalátványosságot csináltak, mint páldául Ituban. Ezutóbbi városban egyenesen az ördöggel a nyakában ábrázolják Júdást, akit nem felgyújtanak, hanem felrobbantanak az ünnep alkalmából.

Napjainkban vannak helyek, ahol a tréfás lakosok politikusokat vagy kevéssé kedvelt futballistákat formálnak meg a bábukból mielőtt felgyújtanák azokat.

Húsvét vasárnapja a Domingo de Páscoa. Míg nálunk a hétfő is ünnepnek számít, Brazíliában ez nem így van. A keresztény liturgián kívül sok egyéb szokás is társult a húsvéthoz. Az egyik legkézenfekvőbb, hogy a családok a három napos hétvégét kihasználva ilyenkor elutaznak, ha tehetik. Bár nagypénteken nem lenne szabad húst enni, sok családi összejövetel van ilyenkor, hatalmas lakomákkal, melyeken tőkehalból, egyéb halakból és hús nélküli ételekből lakmározhatnak az egybegyűltek. Vasárnap húsvéti csokitojásokat adnak a családtagoknak, barátaiknak „Feliz Páscoa” jókívánsággal. Ezeket a csokitojásokat házilag is el lehet készíteni, de meg is vásárolhatóak, hiszen a karnevál előtt már elkCartas do Pistas do coelhinhoezdik árulni őket. A csokoládé fajtája és a tojás tartalma változó. Van amelyikben játék van, van amelyikben bonbon. Mivel ezek a tojások igen drágák, vannak akik csak simán táblás csokoládét vagy egyéb csokikat ajándékoznak helyettük. Náluk is ismert a gyerekek körében a húsvéti nyuszi és vannak szülők, akik a nyuszi helyett elrejtik a tojásokat reggel, amiket a gyerekeknek kell megtalálni. „Pistas do coelhinho” az egyik játék neve. A házban mindenfelé kis kártyákat helyeznek el, amin rövid feladványokkal a következő kártya helyét árulják el. Az utolsó kártya a csokicsomag lelőhelyére utal. A kis nyomozók így megtalálják végül az édességet. Rendkívül aranyos játék, szülőknek érdemes utánajárni.

A „caça aos ovos” tehát tojásvadászat nálunk is ismert szokás. Általában nagy udvaron, vagy parkban szokták játszani. Sokszor ismerős gyerekeket is meghívnak rá. A gyerekek kis kosárkákat kapnak és az udvaron elrejtett tojásokat kell összegyűjteniük. Persze festett és egyéb módon díszített tojásokat is lehet ezeken a játékokon találni, éppúgy, mint csokitojásokat. A tojások dekorálása is külön program szokott lenni a kissebbek számára. Anya ilyenkor a ház díszítésével, főzéssel és édességkészítéssel töltheti minden percét. A húsvéti dekoráció mellett sokan még arra is figyelnek, hogy a kosár, amiből tojással kínálják a vendégeket is csodálatos legyen. A vasárnap hátralevő része családi ebéddel és gyakran grillezéssel telik.

Nagyjából ennyit tudunk hirtelen elmondani általánosségban a brazil húsvétról. Semmi locsolás, semmi hímestojás. Azért ez így nem teljesen igaz. Most nézzük meg, a tájegységekre jellemző speciális hagyományokat.

Délen, Paranában az ukrán bevándorlók leszármazottainak köszönhetően él néhány helyen a Paska hagyománya. Nálunk ezt húsvéti kenyér vagy húsvéti torta néven ismerik. A Paskát csak azután lehetett fogyasztani, hogy megáldották. Egyéb hiedelmek és hagyományok is kötődnek hozzá, de már csak keveset ismernek a régióban. A pêssanka is ebben a közösségben terjedt el igazán. Felénk hímestojásként ismerik.

Pejuçarában a lakosok szőnyegeket készítenek fuxico-kból. A fuxico egyfajta szövetből készült virágdísz. Ezek a gyönyörű szőnyegek a templomokat és a városközpontot díszítik az ünnep alatt.

Pomerode a legnémetebb brazil város. Itt nem csak feriado de Páscoa néven ismerik a húsvétot, hanem Osterfestként is. Itt az Osterstüppen nevű szerenádozás keretein belül a zenészek hajnalban a házakhoz mennek és muzsikával hirdetik a megváltó feltámadásának örömhírét.

Délkeleten a legaktívabb a fent említett Júdáségetés hagyománya. Ezt a szokást a portugálok hozták magukkal. São Pauloban és Rio de Janeiroban található a legtöbb a görög származású család. Ők főtt tojásokat festenek vörösre. Két ember megfog egy-egy tojást és egymáshoz ütik. Akié sértetlen marad, annak valóra válik a kívánsága, a másik veszített.

tapete de floresOuro Pretoban a virágszőnyegek hagyománya egy csodálatos nevezetesség.

Araxéban a Páscoa Iluminada hasonlatos a már Magyarországon is ismert fényvetítésekhez. Debrecenben például Augusztus huszadika alkalmával láthattunk hasonló fényjátékot.

Középnyugaton, Pirenópolisban Jézus halálának történetét elevenítik meg a város lakói számára, mint valami monumentális színielőadást a nagyhét folyamán. Mato Grosso do Sulban pedig a paraguayi hatásokat figyelhetjük meg, leginkább a gasztronómia tekintetében. Goiás városában a Procissão do Fogaréu rendezvény passiójátéka vonz minden évben több mint húszezer nézőt a városba. Éjszaka, a fáklyás felvonulás idejére a város sötétbe borul.

Északkeleten három jellegzetes ételt kell megemlítenünk. Az első a quibebe, egy jerimum püré, amit nagypénteken szokás fogyasztani. A második a kókuszos rizs (kókusztejjel főzik). A feijão de coco pedig egy kókuszos babos étel, ami a leginkább elterjedt ünnepi fogás a régióban.
Piauí a leginkább katolikus állam Brazíliában. A lakosok 88 százaléka katolikus. A vallásos hagyományokat itt veszik a legkomolyabban. Sokáig nagypénteken itt tilos volt még a fésülködés és a fürdés is.
Bahiában a leghíresebb Procissão do Fogaréu Serrinhaban van. 1930 óta kerül megrendezésre. A menetben több mint harmincezer hívő vesz részt, fáklyákkal és gyertyákkal vonulva a Nossa Senhora Santana dombra.

Procissão do Fogaréu - Serrinha

Északon a Procissão do Senhor Morto menet figyelhető meg minden egyes államban. Belémben például ez a menet a Catedral da Sé-ből az Igreja de São João irányába tart. A holt vagy a keresztet cipleő Jézus szobrának azt a végtagját méri le egy zsinórral a beteg, amelyikkel gondja van. Például a sánta megméri Jézus lábát, majd a saját lábára köti a zsinort, gyógyulást remélve. Ez a tradíció hasonlatos a bahiai szalagok kialakulásának történetéhez.
Barcarenaban tekinthetjük meg húsvétkor a Paixão da Amazônia névre hallgató epikus passiójátékot. 130 színész és 200 statiszta adja elő a történetet. Az északi régióban ez a legnagyobb ilyen előadás.

Nagyjából ennyit tudunk ma elétek tárni a brazil húsvétból. Érdemes a fent említett helyeknek, ételeknek, ríusoknak utánajárni az interneten, mert csodaszép, ízletes és lenyűgöző dolgokat találhatunk. A húsvéti gasztronómia részleteire idén nem térünk ki részleteiben, mert egy olvashatatlanul hosszú cikk kerekedne belőle, de lehetséges, hogy jövőre megpróbáljuk. Pár csokitojás receptet azért lehet találni, csak hogy megédesítsük az ünnepet.

FELIZ PÁSCOA! Boldog húsvétot kívánunk mindenkinek!

2 thoughts on “Húsvét Brazíliában

  1. Visszajelzés: A Napok Portugálul

  2. Visszajelzés: A Karnevál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .