A Bahiai Szerencseszalag

nosso senhor do bonfim templom

A Senhor do Bonfim Bahiában, Brazília észak-keleti régiójában található, a térség leghíresebb templomában (Igreja Nosso Senhor do Bonfim). A Senhor do Bonfim voltaképpen Jézus Krisztus ábrázolása, mennybemenetelének pillanatában. A szalagok (fiták), melyekről az alábbiakban szó lesz, Magyarországon leginkább bahiai szerencseszalagként ismertek, Brazíliában pedig Fita do Senhor do Bonfim, Fita do Bonfim vagy fitinha do Bonfim néven említik őket. Ez a különleges szuvenír, amulett Brazíliában Salvadorra jellemző leginkább.

Nosso Senhor do Bonfim Templom - Altar Mor

Az Első feljegyzések ezekről a szalagokról 1809-ből valóak. Az eredeti szalagot úgy ismerték, mint a Bonfim mértékét, mivel pontosan 47 centiméter hosszú volt, ami megegyezik a fent említett templomban található Senhor do Bonfim szobor jobb karjának hosszával. A szobrot Portugáliában, Setubalban készítették. A „mérték” kézzel hímzett selyemből volt, arannyal és ezüsttel festve. A további szalagokat az emberek a nyakukban hordták, rákötve medálokat, szentek képeit. A gyógyulást kereső emberek képet, vagy kis viaszszobrot vittek a templomba a meggyógyítani kívánt testrészről, ezzel kérték a szentek segítségét a felépülésben, emlékeztetőül pedig egy ilyen szalagot kaptak, ami a templomot magát szimbolizálta.

Nem tudni, hogy a szalagok mikor alakultak át a ma is ismert, csuklón viselt, rövidebb fitákká, de azt tudjuk, hogy a hatvanas évek közepén már árulták ezeket az új szalagokat Salvador utcáin, hiszen az ottani hippik öltözékének része volt a szerencseszalag. Napjainkban már utcai árusok is árulják a templom környékén és szuvenírként és emlékként a turisták részére, akik meglátogatták a katolikus templomot.

Jelenleg a szalagok egyszerű anyagokból készülnek, sokféle színben. A legtöbbre ez van írva: „Lembrança do Senhor do Bonfim da Bahia” (A Bahiai Senhor do Bonfim emléke). A színek jelentőssége a szalagok katolikus eredetével ellentétben a Candombléban keresendő. A Candombléból ismert Orixákat szimbolizálják a különböző színek:

Zöld: Oxossibahiai szerencseszalagok
Világoskék: Iemanjá
Sárga: Oxum
Sötétzöld: Ogum
Színes vagy rózsaszín: Ibeji(erê) és Oxumaré
Fehér: Oxalá
Lila: Nanã
Fekete, vörös betűkkel: Exu és Pomba gira
Fekete, fehér betűkkel: Omulu
Vörös: Iansã
Vörös, fehér betűkkel: Xangô
Zöld, fehér betűkkel: Ossain

A hagyomány szerint a szalagot kétszer kell körbetekerni a csuklón és három csomóval kell megkötni. Mindhárom csomó egy titkos kívánságot jelképez, amiket akkor találunk ki, amikor megkötjük őket és titokban kell tartani, amíg a szalag le nem esik a csuklónkról. Ha a szalag elkopik és magától leesik idővel, akkor valóra válnak a kívánságaink. Viszont ha megpróbáljuk levágni a szerencseszalagot vagy bárhogy eltávolítani, akkor a kívánságaink sosem teljesülnek és ráadásul a csalás balszerencsét hoz ránk.

One thought on “A Bahiai Szerencseszalag

  1. Visszajelzés: Húsvét Brazíliában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .